ENFLASYON YİNE TIRMANIŞTA

Abone Ol

Bilindiği gibi geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde 17 Aralık'ta da benzinin litre fiyatına 69 kuruş, motorine 1 lira 14 kuruş, otogaza da 70 kuruş zamyapılmıştı.Bu defa yılbaşını izleyen dö nemde yapılan fiyat artışıyla 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere motorinde 1,29 benzinde 0,61 LPG’de 0,78 TL/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde zam uygulaması gündeme gelirken; bu arada da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2022 yılı için elektrik tarifelerinin belirlenip Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıklarken,lektrik tarifelerinde mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dahil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda artışa gidildi.Bu yönde EPDK tara fından açıklamada;"Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına geçildiği" belirtilerek, "Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir.Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır.Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak2021’de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur."ifadesine yer verilmiştir.

* * *

Konuyla ilgili olarak açıklama detayında ayrıca Gelinen noktada enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapıldığı aktarılan açıklamada, "Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır."denilirken;elektrikte güvence bedelinde sanayi ve ticaret aboneleri için kilovatsaat başı birim bedeli 129,6 lira, mesken için ise 45,6 lira olarak belirlendi.Bu anlamda uygulamada aylık 150 kilovatsaate kadar olan 1. kademedeki tüketim miktarları için nihai fiyatlar yüzde 50 ora

nında artacak, 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi de 1. kademeye göre yüzde 50 fazla olacak.Diğer bir zam uygulama sı da doğal gazda yaşanırken,doğalgazda, ocak ayı için mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 15 zam yapıldı.Temel girdi olarak kabul edilen akaryakıt,elektrik ve doğalgaz zam larının mutlak şekilde A’dan Z’ye iğneden ipliğe tüm tüketim maddelerini etkilemesi bu durumda kaçınılmaz gözüküyor.

* * *

Sonuç olarak,Ocak ayında yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan sanayi abonelerinin tarifesinde, bin metreküp gazın fiyatı yüzde 50 artışla 6 bin 300 liraya, elektrik üretim amaçlı tarifede de yüzde 15 artışla 5 bin 520 liraya çıktı.Bu yön de son zamlarla ilgili gelen tepkilere bakılırsa;TÜKODER’den yapılan açıklamada, “Asgari ücrete verilen zam oranı katlamalı olarak geri alınmaktadır” ifadeleri yer alırken;Dernek açıklamasında, “Döviz kurundaki düşüşün marketlerde raf fiyatlarına yansıması gerektiğini günlerce söylediniz. Ama siz fiyatları indirme yerine yeni zamları yılbaşı hediyesi sunarak bindirdiniz. Üstelikte bu zamların hepsi market raflarındaki tüketicinin temel ihtiyaçlarına yansıyacak” sözleriyle zamlara tepki gösterildiği izleniyor.TÜKODER’in açıklama detayında ayrıca;“Yeter artık tüketici sizin yanlış sosyal ve ekonomik politikalarınızın faturasını ödemek istemiyor.Elinizi tüketicinin cebinden çekin, Güçsüz olan tüketiciyi koruyun!Anayasanın 172. Maddesinin “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü ile devlete verdiği görevi tekrar hatırlatıyoruz.”Yapılan bu zamlar raf fiyatlarına yansıması çok daha fazla olacaktır. Vatandaşlar güvenilir, ekonomik, besin değeri yüksek gıdaya ulaşamayacaktır. Sağlıksız beslenmenin sonu ciddi halk sağlığı sorunu yaşatacaktır.”sözleri de kayda geçerken;AKP’nin son zamlarla birlikte Aralık ayında yapacağı bu zamları Ocak Ayının başında yapması Ocak ayının başında açıklanacak memue,emekli zamlarını düşük tutma amaçlı olup;bir başkayönüyle halktan tümüyle koptuğu gibi gerçeklerden de ayrıldığını gösteren bir emare olduğuna inananların her geçen gün artışa geçtiği de bilinen bir durum olarak karşımıza çıkıyor.Bu da açıkça gösteriyor ki önümüzdeki aylarda reel anlamdaki çift rakamlı yüksek enflasyonu önlemek mümkün olmayacak.