Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi ve Türk Tarım Orman-Sen Şube Başkanı Mithat Bülent Bağcı, yaptığı açıklamada, “Türkiye İstatistik kurumunun yaptığı açıklamaya göre Kasım ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %2,88 Yıllık bazda ise %84,39 olarak gerçekleşerek 18 ay sonra ilk kez yönünü aşağı çevirmiştir” dedi.

Bağcı açıklamasında, “Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Kasımda %0,74 artarken, yıllık bazda ise %128,94 oranına gerilemiştir” diyerek şunları söyledi:

“Geçekleşen reel enflasyona bakıldığında 2022 yılı 2. yarısının ilk 5 ayında %14,05 olarak gerçekleştiği, 2021 yılı 6. dönem toplu sözleşme hükmü gereği alınan 2022 yılı ikinci altı aylık artış oranı %7 düşüldüğünde kamu çalışanı memurlarımıza %6,59 oranında enflasyon farkı gerçekleştiği görülmektedir.

Türkiye Kamu-Sen’in TUİK verilerine göre ,Ekim ayı 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 18.069 olarak hesaplanmıştı. Bu tablo ,kamu çalışanlarının neredeyse tamamının yoksulluk sınırının altında bir ücrete mahkum bırakıldığına işaret etmektedir. Ülkemizde yüksek enflasyondan; başta bordro mahkumu dar ve sabit gelirliler olmak üzere her kesimin ve her sektörün çok olumsuz etkilendiği bir gerçektir.

2023 OCAK İTİBARI İLE MUTLAKA EK YENİ TEDBİRLER ALINMALIDIR

Bu veriler doğrultusunda; siyasi irade dar ve sabit gelirlilerin kayıplarının karşılanması, Kamu çalışanlarının insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturula bilmesi için Ocak ayı itibarı İle ek yeni tedbirleri mutlaka ve süratle almalıdır.

Refah payı artışı gerçekleştirilmeli, Çalışanların gelir vergisi %15 ile sabitlenmeli, Eşel/mobil sistemine mutlaka geçilmeli, Bu hafta TBMM’ye getireceği 2023 bütçesine Memurlarımızı REEL ENFLASYONA” ezdirmemek için TÜİK oranlarının üzerinde bir artışı koymalıdır.

Alınan ve alınacak Ekonomik tedbirlerle enflasyon kısa vadede çözülemiyorsa mutlak suretle memurun işçinin, emeklinin yani ücretli çalışanların alım gücü artırılmalıdır” (Handan ALATAŞ)

Editör: Haber Merkezi