Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Engellilerin daha rahat yaşam sürmesi için engelli erişilebilirliği konusunun çok önemli olduğunu söyledi.

Engelli erişilebilirliği engellenmesin diyen Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, konuşmasına şöyle devam etti:

ENGELLİLERİN YAŞADIĞI SIKINTILARI İNCELİYORUZ

Erişilebilirlik konusunda 2014 yılından beri Türkiye genelinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yaptığı proje detayı gereği çalışmalar yapılıyor. Biz de Zonguldak'ta valiliğimizin öncülüğünde Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sekretaryası bünyesinde sivil toplum örgütü adına Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda görev alıyoruz. Bu komisyonda bilindiği gibi Şehircilik İl Müdürlüğü'nden mühendis, karayollarından bir mühendis, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nden bir mühendis arkadaşımız görev alıyor. Sanayi Müdürlüğü asansörlerle ilgileniyor. Karayollarından gelen arkadaşımız rampalarla ilgili ölçümlerle ilgileniyor yani herkes teknik açıdan gerekli çalışmayı yapıyor. Biz de görsel açıdan engellilerin yaşadığı sıkıntıları inceliyoruz. Engelli tuvaleti başta olmak kaydıyla bunların standartlara uygun olup olmadığını inceliyoruz. Yüzlerce bina, gezi alanları, park bahçeler dahil il ve ilçelerde denetim yaptık. Aşağı yukarı 8-9 yıldır bu denetimleri yapıyoruz. Hatta çoğu yeri iki veya üçüncü defa denetledik. Ama sonuç olarak tabii yaptığımız raporlar doğrultusunda bazı kurumlar gereğini kısa zamanda yaptı. Bazıları imkansızlık dolayısıyla yapamadı, bazıları eski binaların onarıma uygun olmaması dolayısıyla hiçbir şey yapamadı.

YENİ KAMU BİNALARINDA ERİŞİLEBİLİRLİK NOKTASINDA RAHATLAMA OLDU

Son olarak İŞKUR İl Müdürlüğümüzle ilgili böyle bir sıkıntı yaşadık. Ereğli'de bulunan Fiziksel Engelliler Dernek başkanımız İŞKUR İl Müdürlüğü'ne ziyarete geldiği zaman beni de çağırdı ve beraber gittik kendisi ağır engelli olması ve akülü sandalyede hayatını sürdürmesi dolayısıyla ziyarette bina içerisinde hareket etme için girişte bulunan ofiste görüşme yapıldı. Binanın içinde dahi katlar arasında engel var. Bina içinin erişilebilirliğe uygun olmadığı bir gerçek asansörün çok dar olması erişilebilirliği engelliyor. İlimizde son yıllarda 69 Ambarları diye tabir ettiğimiz alanın çevresine yapılan kamu binaları sayesinde bütün erişilebilirlik noktasında büyük bir rahatlama oldu. Ama gönül isterdi ki İŞKUR il müdürlüğümüzün de burada böyle bir binası yapılsaydı. Ama biz inanıyoruz önümüzdeki dönem yeni meclisimizde inşallah bu konularda daha iyi çalışmalar yapılacaktır. İŞKUR il müdürlüğümüzün daha erişilebilir binada hizmet vermesi için bizler de gerekli çalışmayı yapacağız.

ENGELLİ ERİŞİLEBİLİRLİĞİ DERSLERDE ÖĞRENCİLERE ANLATILABİLİNİR

Festivallere tasarruf darbesi! Festivallere tasarruf darbesi!

Eskiden erişilebilirlik dendiği zaman insanlar bunun ne anlama geldiğini birbirine soruyordu ama bugün gerçekten herkesin zihninde yer aldığı yani erişilebilirlik dendiği zaman engellilerin erişilebilirlikle ilgili mevzusu olduğunu hemen anlıyorlar. Aslında bunun tabii Milli Eğitim'de de bence işlenmesi lazım.  İlköğretimde çocuklara bu konuda gerekli bilgiler verilirse ileride daha geniş, erişilebilirlikle ilgili çalışmalar yapılır diye düşünüyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN