Oğuzhan Turhan; Torpil iddiaları Zafer Partisi olarak bizi derinden üzdü Oğuzhan Turhan; Torpil iddiaları Zafer Partisi olarak bizi derinden üzdü

Zonguldak’ta mağara turizmi ile ilgilenen Engin Zaman, yaz aylarında ortaya çıkan ve korku salan yılan ve yılan türleri ile alakalı paylaşım yaptı. 

Zonguldak’ta 8 tür yılan olduğunu ifade eden ve bu türlerden 2’türlün zehirli olduğunu belirten Zaman, “Son dönemde yılan haberleri çok çıkmaya başladı. Genel bilgi vermek istedim. Zonguldak ilinde 8 tür yılan vardır.  Eskülap yılanı, Küpeli yılan, Damalı su yılanı, Hazer yılanı, Uysal yılan, Avusturya Yılanı, Kutup Engereği ve Boynuzlu Engerek yılanı.  İlimizde iki yılan türü dışındaki tüm yılanlar zehirsizdir.  Sadece Kutup Engereği ve Boynuzlu Engerek yılanları zehirlidir.  Bu iki tür ilimizde Devrek ve Ereğli ilçesinde bulunur.  Zehir durumunu açıklamak gerekirse.  Karadeniz bölgesi nemli olduğu için bu iki türün Akdeniz ya da daha sıcak bölgelerdeki gibi aşırı zehirli değildir.  Nemli bölge olduğu için zehiri sulu diyebiliriz.  Zehirin etki gücü sıcak bölgelere göre daha azdır.  Yılanlar ilkbaharda çiftleşme dönemi olduğu için daha aktif görülürken Haziran ayından sonra sadece beslenmek için dolaşır ve güneşlenirler. Zehirli yılanlar genellikle kısa ve küt olurlar.  100 cm kadar büyürler.  İlimizde en uzun yılan ise 2100 cm kadar büyüyen ve ülkemizin en uzun yılanları arasında yer alan Hazer Yılanıdır. Agresif bir türdür. Diğer yılanlar kaçmaya çalışırken Hazer yılanı hemen kafasını kaldırır. Zehirsiz bir türdür.  Yılanlar saldırgan hayvanlar değildir. Ayrıca besin zinciri içerisinde değiliz.  Sadece kendini tehlikede hissederse saldırır.  Diğer hayvanlar gibi. Yılan ısırmaları genellikle yılanı fark etmeden yanına ya da üzerine bastığınızda kendini korumak için ısırır.  Bunun dışında uzaktan gördüğünüzde en zehirli yılan dahi kaçmaya çalışır. Yılan ısırmalarında, panik atak,  kalp rahatsızlığı veya alerjik bir durumunuz yoksa sizi öldürmez.  İlimizdeki yılanlar için geçerli.  Sıcak bölgelerde ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidip tedavi görmelisiniz.  İlimizde de yine ne reaksiyon vereceğini bilmediğimiz için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Yılanlar ekosistem için önemli canlılardır.  Lütfen hiç bir türünü öldürmeyiniz." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi