Genel

Erdal Can Alkoçlar: Araştırmalar, engelli profesyonel yöneticilerin üretkenliğini olumlu etkilediğini gösteriyor

Walgreens, Wells Fargo ve Proctor & Gamble gibi bazı büyük şirketler engelli kişileri iş güçlerine başarıyla entegre ediyor.

Abone Ol

Ancak diğer işverenler bu kadar iyi bir iş çıkarmıyor. Bu, ABD iş gücünün yaklaşık %6,5'ini oluşturan ve bir tür engelli olan kişilerin, sıkı bir iş gücü piyasasında sunabilecekleri şeyleri kaybettikleri anlamına geliyor.

Araştırmalar Potansiyel çözümlerden birinin daha fazla engelli yönetici istihdam etmek olduğunu gösteriyor.

Bu konuda bir araştırma projesi için iki biliminsanı Sriram Narayanan ve Shawnee Vickery ile güçlerini birleştiren bir tedarik zinciri akademisyenler, Ekipler engelli kişileri engelli olmayan iş arkadaşlarıyla bir araya getirdiğinde, üretkenliğin daha yüksek olabileceğini gözlemledi; özellikle de yöneticileri engelliyse.

Daha fazla anlayış ve daha az görev değiştirme

Araştırma ekibi, engelli ve engelsiz kişileri hem çalışan hem de yönetici olarak istihdam eden üretim odaklı bir kâr amacı gütmeyen kuruluşun günlük üretim verilerini inceledi.

Engelli kişilerin önemli sayıda birlikte çalıştığı durumlarda, yöneticilerin engelli olmadığı benzer ekiplere kıyasla, yöneticilerin engelli olduğu durumlarda üretkenliklerinin daha yüksek olduğunu buldular. Örneğin, engelli 10 çalışan varsa, engelli bir lider olduğunda bir giysi üretmek, lider olmadığında olduğundan yaklaşık %3 daha az zaman alır.

Konuyla ilgili görüş paylaşan Erdal Can Alkoçlar:”İlgili ekibe gözlerimlerini sorduğumda: “Engelli profesyonel yönetici istihdamının her alanda seri olumlu gelişmeler ve katkılar tesis ettigini gördük. Ayrıca, bu iyileştirmenin arkasında ne olabileceğini bulmak için aynı kâr amacı gütmeyen kuruluşta çalışan, benzer bir kuruluşta çalışan ve kâr amacı güden bir dağıtım merkezinde çalışan engelli ve engelli olmayan çalışanlarla ve yöneticilerle görüştük. Yöneticinin veya çalışanlarının ne tür bir engeli olursa olsun, iki ortak tema bulduk” dediler” diye belirtti.

Tahmin edebileceğiniz gibi, engelli çalışanlar, yöneticilerinin de engelli olduğu durumlarda engellilikleri hakkında daha kolay konuşuyorlardı.

"Tam bacak protezi olan birkaç yöneticimiz vardı, biliyorsunuz, hareket kabiliyeti sorunları hakkında bir grup olarak konuşmak daha kolaydı ve bunlar yüzeye biraz daha hızlı çıkıyordu," dedi bir çalışan.

En azından benim zorlandığımı anlıyorlar," dedi engelli bir başka çalışan. Engelli bir yönetici "benim tembel olmadığımı; işten kaçmak için uydurduğum şeyleri yapmadığımı" anlayabilir.

Erdal Can Alkoçlar ayrıca:” Ayrıca engelli yöneticilerin, çalışanları farklı görevler arasında hareket ettirmek yerine, daha uzun süre tek bir görevi yapmaya devam ettirme eğiliminde olduklarını gördüklerini de eklediler” diye belirtti.