Kente 1800’lü yıllarda İstanbul’un Arnavutköy ilçesinden getirilerek ekimine başlanan ve yöreye uyum sağlamasıyla üretimine devam edilen Osmanlı çileği, pembeliği, aroması ve kokusu ile talep görüyor.
İlk meyvelerini veren çilekleri 5-6 dekarlık alanda yetiştiren üreticiler, hasat dönemi gelen ürünü sabahın erken saatlerinde toplamaya başlıyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisi Ali Ercan, “İlçemizde her yıl ekim alanı artan çilek, bu yıl yaklaşık 5-6 dekarlık alanda yetiştiriliyor. Hasadımız başladı. Verimden gayet memnunuz. Bu yıl 2 bin 500 kilogram rekolte bekliyoruz.” dedi.
Ercan, dekar başı yaklaşık 500 kilogram verim alındığını belirtti.
İlçede 1960’lı yıllardan sonra azalan Osmanlı çileğinin, 1990 yıllarda tekrar yerel katkılarla üretilmeye başlandığını aktaran Ercan, pembeliği, aroması ve kokusunun diğer çilek türlerden ayıran en önemli özelliği olduğunu dile getirdi.
Coğrafi işaret almak için 2019’da başlatılan tescil başvurusunun 5 Temmuz 2001’de onaylandığını ifade eden Ercan, Osmanlı çileğinin ekonomiye katkı sağladığını söyledi.
Üretici Cengiz Malçok, Osmanlı çileğinin sıcağı çok sevdiğini işaret ederek, 20 gün havanın güneşli olması halinde 1 ton çilek elde edebileceklerine dikkat çekti. (Haber - Ersen Berk Çelik)