Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) da dahil olduğu 19 Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) reformu hakkında açıklamalarda bulundu. Ertuğrul, özelleştirme politikasına karşı olduklarını belirterek, bu sürecin Zonguldak’a büyük zarar vereceğini vurguladı.

Ertuğrul, konuşmasında şunları ifade etti: 

Halk pazarına ilgi arttı, yüzler güldü Halk pazarına ilgi arttı, yüzler güldü

“AKP iktidarı döneminde yaklaşık yetmiş milyar dolarlık bir özelleştirme gerçekleştirildi. Çiftlikler ve üzerlerindeki KİT’ler satıldı, şu anda ise devletin elinde sadece 19 KİT kaldı. Bu kurumlar çok stratejik. Özelleştirmelere her zaman karşıyız ve şu anda Zonguldak'ın göz bebeği, Türkiye için stratejik önemi olan Türkiye Taşkömürü Kurumu da özelleştirme kapsamına alınıyor. 

Zonguldak, AKP iktidarı boyunca sürekli kaybetti. Nüfusu sürekli azalan nadir şehirlerden biriyiz ve TTK'nın kapatılması veya özelleştirilmesi Zonguldak'a büyük darbe vurur. Taş kömürümüz varken, milyarlarca dolar vererek kömür ithal etmek istemiyoruz. Yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidara sesleniyoruz: Gelin kendi madenimizi kendimiz çıkaralım. TTK'nın norm kadrosunu artırarak, iş güvenliği şartlarını maksimum seviyeye çıkaralım. Böylece, madencilerimiz riskli koşullarda çalışmak zorunda kalmaz, hayatlarını kaybetmezler. Dışarıya vereceğimiz milyarlarca dolar yerine, Zonguldak'ta istihdamı artırıp ülke ekonomisine katkıda bulunalım.

AKP iktidarının bu yönde bir niyeti olmadı, bunu bir kez daha görüyoruz. Planları, yönetim kurullarını ele geçirip, borçları hazineye devrederek bu kurumları yandaşlarına peşkeş çekmek. TTK'nın özelleştirilmesi Zonguldak'a büyük bir darbe olur. Zonguldak’ın ekonomisi bunu kaldıramaz, şehir küçülür, nüfus daha da azalır. TTK'nın kadrolarının artırılarak doldurulması gerekiyor ki Zonguldak eski günlerine dönebilsin. Bu reform paketine ve özelleştirmeye kesinlikle karşıyız. Bu stratejik varlıklar devletin elinde kalmalı ve kamunun malı olarak devam etmeli. Özelleştirmelere kesinlikle karşıyız.”

Ertuğrul, açıklamalarında TTK'nın ve diğer KİT'lerin devletin elinde kalmasının önemine dikkat çekerek, özelleştirme politikalarının durdurulması çağrısında bulundu. 

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma