Türkiye Gündemi

Evlerde depolanabilen atık yağ deposu ürettiler

SAMSUN Canik Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, evlerde depolanabilen ‘Aydost’ isimli atık yağ projesi yaptı. Proje danışmanı Fatih Bilgin (44), “Atık yağlar inşallah bulunduğumuz ilçeden başlayarak ülke genelinde yaygınlaşır ve biyodizel olarak ülkemizin yarınlarına katkı sağlamış olur” dedi.

Abone Ol

Samsun Canik Bilim ve Sanat Merkezi 7’nci sınıf öğrencisi ve projenin danışman öğretmeni Fatih Bilgin’in kızı Aysima Bilgin (12), 8’nci sınıf öğrencisi Hasan Kaya (13), evlerde depolanabilen atık yağ projesi yaptı. ‘Aydost’ ismi verilen atık yağ depolama cihazının üst kısmında bulunan huniden konulan atık yağlar, 18 litreye ulaştığında cihaz üzerinde kırmızı ışık yanarak ilgili belediyenin atık yağ toplama birimlerine ve bina yöneticisine telefondan mesaj olarak bildiriliyor. Belediye ekiplerine gelen mesaj sonrasında evlerden alınan atık yağlar, toplanarak değerlendirmek üzere ilgili yerlere ulaştırılıyor. Cihazın çalışmasında ise litre, ışık ve mesaj gönderme yöntemlerinin, açık kaynaklı bir donanım ve yazılım platformu ile yapıldığı da bildirildi. Canik Bilim ve Sanat Merkezi’nde Türkçe öğretmenliği yapan ve projede danışman öğretmen olan Fatih Bilgin, “Atık yağ merkezleri ile projemizin hazırlık aşamasında yapmış olduğumuz görüşmelerde, ülkemizde yıllık 2 milyon litre sıvı yağın tüketildiğini öğrendik. Biz de atık yağlar için Canik Belediyesi ile yapmış olduğumuz görüşmeyle bundan sonra pilot bölge olarak uygulanması kararını aldık. İnşallah bulunduğumuz ilçeden başlayarak ülke genelinde yaygınlaşır veya atık yağlar biyodizel olarak ülkemizin yarınlarına katkı sağlamış olur” dedi.

‘İNSANLAR EVSEL ATIKLARINI BU SİSTEMİN İÇİNE DÖKECEKLER’

Projede görev alan öğrencilerden Aysima Bilgin, “Şu an ülkemizde ve dünyada atık sorunları gittikçe büyüyor. İnsanlar atık yağlarını ya çöplere ya da lavabolara döküyor. Lavabolara dökülen atık yağlar kanalizasyon sistemlerine zarar veriyor ve suyumuzu kirletiyor. Çöplere dökülenler ise hem suları hem de toprağı kirletiyor. O yüzden biz de bu sistemi oluşturduk. İnsanlar evsel atıklarını bu sistemin içine dökecekler ve atık yağlar 18 litreye ulaşınca kırmızı ışığa dönecek. Binadaki irtibat kişisine ve ilgili belediye görevlilerine mesaj gidecek. Mesajı alan kişi gelerek tankı boşaltacak. Böylece bu atık yağlardan biyodizel üretimleri yapılabilecek” ifadelerini kullandı.

‘ATIK YAĞLARDAN BİYODİZEL, MUM, SABUN YÖNETİMLERİ DE YAPILABİLİYOR’

Atık yağların biyodizel olarak kullanılmasının ülkeye ekonomik katkılarının da olacağını söyleyen öğrencilerden Hasan Kaya, "Bu atık yağlardan biyodizel, mum, sabun yönetimleri de yapılabiliyor. Biyodizel tarım araçlarında kullanılabildiği için hem tarım araçlarına katkıda bulunuyor hem de devlet araçlarında kullanılabileceği için ülke ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz. Bu atık yağlar geri dönüştürülebildiği için çevresel zararlara da son vermiş oluyoruz” dedi.