28 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ERDEMİR’in özel endüstri bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Ertuğrul, bu kararın bürokrasinin ve halkın görüşlerinin göz ardı edilerek alındığını ifade etti. Ertuğrul, “Bu karar, tek adam yönetiminin bir yansıması olarak, tüm tepkilere rağmen ERDEMİR’i özel endüstri bölgesi ilan etti.” dedi.

Ertuğrul, geçmiş yıllarda ERDEMİR’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi konusunun sıkça gündeme geldiğini, ancak bu konuda bilgi almak için Bakanlığa yönelttikleri soru önergelerine yanıt alamadıklarını belirtti. Özellikle 1990'lı yıllarda halkın ERDEMİR’in yabancılara peşkeş çekilmesini engellemek için mücadele ettiğini hatırlatan Ertuğrul, ERDEMİR’in OYAK’a devredildikten sonra sosyal ve kültürel desteklerini azalttığını vurguladı.

Şiddetli yağış nedeniyle iş yerlerini su bastı Şiddetli yağış nedeniyle iş yerlerini su bastı

Sunumunda, ERDEMİR’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesinin Kdz. Ereğli Belediyesi’nin yetkilerini ve bütçesini kısıtladığını, ayrıca endüstri bölgeleri yönetmeliğinde belediyelerin görüşlerinin alınması gerektiğini ancak Kdz. Ereğli Belediyesi’nin bu süreçte dikkate alınmadığını ifade etti. Ertuğrul, “Bu karar, Kdz. Ereğli’nin geleceğini tehdit ediyor. ERDEMİR gibi Türkiye genelinde birçok alanda özel endüstri bölgesi kararı alınıyor. Bu kararlar, kamu maliyesini ve çevreyi göz ardı ederek sermayenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik adımlar.” dedi.

Ertuğrul, Bakanlığa ve iktidara çağrıda bulunarak, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin özel endüstri bölgesi yönetiminde yer almasını ve halkın haklarının korunmasını istedi. “Bu karar, sermayenin değil, Ereğli halkının yanında durulması gerektiğini gösteriyor” diye ekledi.

Kaynak: BÜLTEN