Ekonomi

Fahiş fiyat ve pahalılık turisti de kaçırdı!

Son dönemde Türkiye’nin pahalı bir turizm destinasyonu haline geldiği, yabancı turistler tarafından sıkça dile getiriliyor. Sezon tam başlamadan önce sektörde alarm zilleri çalmaya başladı. Fiyatlar hızla yükselirken, Bodrum’da bir hafta tatil için 902 bin lira talep eden oteller bile bulunuyor. Buna karşın, Dubai’nin 7 yıldızlı en pahalı oteli aynı hizmet için 290 bin TL, Paris Disney Land ise 335 bin TL istiyor.

Abone Ol

Türkiye’de tatil yapmak, yerli halk için hayal olmanın yanı sıra, yabancı turistler için de pahalı hale geldi.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; Otel fiyatları geçen yıla göre %100’ün üzerinde artış gösterdi. Bugün, dört kişilik bir aile her şey dahil bir otelde 7 gece konaklamak istese, maliyet 100 bin liranın üstüne çıkıyor. Ulaşım ve alışveriş masrafları da eklendiğinde, toplam fatura ciddi boyutlara ulaşıyor. Sektörde yaşanan fırsatçılık ve fahiş fiyatlar, 60 milyar dolarlık yılsonu gelir hedefini tehdit ediyor.

1 Milyon Liralık Tatil

Özellikle Antalya, Muğla-Bodrum ve İzmir gibi popüler tatil destinasyonlarındaki fiyatlar dikkat çekiyor. Ortalama bir ailenin bir haftalık tatili 100 bin liranın üstüne çıkarken, bazı lüks otellerde 7 gecelik tatil 1 milyon liraya kadar ulaşıyor. Dubai’deki 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinde 7 gece oda kahvaltı tatil yapmanın maliyeti 290 bin lira, Paris Disney Land Oteli’nde 335 bin lira iken, Bodrum’daki bazı otellerde aynı tip konaklama 902 bin lira olarak dikkat çekiyor.

Fiyat Artışları Turistleri Kaçırıyor

Yabancı turistler de yüksek otel fiyatlarından şikayetçi. Türkiye’yi pahalı bulan turistler, alternatif destinasyonlara yöneliyor. Otel sahipleri fiyatların normal olduğunu savunsa da, tatil acenteleri fiyatların 2021’den sonra hızla arttığını belirtiyor. Antalya ve Bodrum’da turist yoğunluğunun %85 yabancı, %15 yerli olduğu bir dönemde, yabancı turistler de kaçmaya başladı. Fahiş fiyatlar, iyi başlayan turizm sezonunun kötü bitmesine yol açabilir. Sektör temsilcileri, bu durumun turizmde ciddi bir krize neden olabileceğini ve yüzlerce sektörü olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

Yunanistan ve Mısır’a Yöneliş

Yüksek fiyatlar nedeniyle Türkiye’yi tercih etmeyen yabancı turistler, Yunanistan, Mısır ve Dubai gibi alternatif destinasyonlara yöneliyor. Bu ülkeler milyarlarca dolarlık turizm geliri elde ederken, Türkiye’de "pahalı" algısı yabancı medyada sıkça gündeme geliyor. Türkiye’de 1 hafta tatil yapmak yerine, Mısır veya Yunanistan’da 15 gün tatil yapmak mümkün hale geliyor.

Yabancı Turistlerin Harcamaları Azalıyor

Türkiye’de tatil yapıp alışveriş yapan yabancı turist sayısında da düşüş yaşanıyor. Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, bu yılın ilk iki ayında yabancıların toplam kartlı harcama içindeki payı %40 azalarak %4’ün altına indi. İlk çeyrekte yerli ve yabancı kartlar ile yapılan toplam alışveriş tutarı 2 trilyon 649 milyar TL olarak gerçekleşirken, bunun 83 milyar TL’si yani %3,1’i yabancı turistlerin harcamalarından oluştu. 2022’nin aynı döneminde bu oran %6 idi.