CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, TBMM KİT Komisyonu’nda yapılan denetim toplantısına katıldı.
Toplantıda Filyos Limanı işletmesi konusunu gündeme getiren Ünal Demirtaş, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Metin Han Bilgin’e “"Filyos Limanı'nı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı işletecek" diye bir açıklamanız oldu. Biz kamunun işletmesinden yanayız, zaten onda bir itirazımız yok. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının da işletmesinden memnuniyet duyarız ama burada sorun şu: Bölgemizde yıllardır bu yatırımı bekleyen bir iş dünyası vardır, özel sektör vardır ve bu limandan yararlanmak istiyorlar. Şimdi bu hâliyle sadece bu liman Türkiye Petrollerinin kullanımına açılacaksa ve özel sektör bundan yeterince yararlanamayacaksa yine bizim açımızdan bir hayal kırıklığı olacaktır. Bu konuda ticaret odası başkanlarının da açıklaması olmuştur” dedi.
Ünal Demirtaş’ın gündeme getirdiği konu ile ilgili olarak TPAO Genel Müdürü Metin Han Bilgin; “Filyos Limanı tabii çok önemli bir proje. Biz limanın tamamıyla ilişkili bir tasarruf sahibi değiliz, neticede Ulaştırma Bakanlığımızın, Altyapı Genel Müdürlüğümüzün elinde ancak bize batı iskelesinin kullanımıyla alakalı bir izin verildi ancak biz doğu iskelesinin de altyapısını ve üstyapısını tamamlamaya yönelik olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz, devam da edeceğiz çünkü liman derin bir liman ve büyük bir liman. Bizim derin limanlara ihtiyacımız var, büyüklüğü de önemli ama bizim için önemli olan derinliği, draftı limanın. Dolayısıyla o derin limanda bizim sondaj gemilerimizin aktivasyon işlemlerinin yürütülmesi için derin bölümünü de kullanıyoruz ve kullanmaya da devam edeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.
BAKANLIK İLE SÖZLEŞME Mİ İMZALADINIZ?
Filyos Limanı ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı ile bir sözleşme imzalanıp imzalanmadığını da soran Ünal Demirtaş, Bakanlığın Filyos Limanı ile ilgili olarak kendisine gönderdiği cevapta “Yap, işlet, devret” modeli ile ihale çıkılacağının söylendiğini de hatırlattı.
TPAO Genel Müdürü Metin Han Bilgin ise; “Bakanlık tarafından batı iskelesiyle ilişkili olarak bize tahsis edilmiştir ancak doğu iskelesi bize geçici tahsis edilmiştir, başka bir tasarruf olması durumunda biz oradan tasımızı tarağımızı toplar çıkarız. Yani bizim limana bugüne kadar girmek isteyen hiçbir ticari gemiye biz “Hayır.” demedik, demeyeceğiz de, böyle bir durumumuz söz konusu olamaz. Tam tersine limanın gelişimi için ne varsa biz destekliyoruz, yapmaya da devam ediyoruz. Bugün itibarıyla Filyos'ta 3.840 kişi çalışıyor, haziran ayına girildiğinde bu rakam 4.600’ün üzerinde gerçekleşecek” şeklinde açıklama yaptı.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, KİT Komisyonu’nda yaptığı konuşmada
“Filyos Vadisi Projesi milli bir proje. Filyos Endüstri bölgesinde orta ve yüksek teknolojili, katma değeri yüksek, ihracata dayalı ürünler üretilmesi hedeflenmekteydi. Filyos Limanı da bölgenin, Karadeniz'in en büyük limanı olarak planlanmıştı ve bugün için de Filyos Limanı açısından altyapı işlemleri bitmiş durumda ve üstyapıyla ilgili işlemlere geçilmiş durumda ve Zonguldak için değil, sadece bölge için değil, Türkiye için son derece önemli bir projeydi ve bu proje belli bir aşama katettikten sonra, biliyorsunuz, bunun üçüncü ayağı çıktı. Doğal gazın bulunmasıyla birlikte, doğal gazın karaya çıktığı bir alan olarak belirlendi. Tabii, Filyos Projesi "millî bir proje" diyoruz yani Türkiye Petrolleri ne kadar millî bir şirketse, Filyos Projesi de o kadar millî bir projedir. Her taşın altından Tosyalı çıkıyor. Doğalgaz boruları Ereğli’den değil İskenderun’dan. Filyos Endüstri Bölgesine neden gübre fabrikası yapılıyor. TPAO Tosyalı Gübre AŞ ile anlaştı mı?Evet, gübre fabrikasına ihtiyacımız var mı? Var. Maliyetler düşürülsün mü? Düşürülsün. Ama koskoca Zonguldak'ta başka bir alan yoktu da yine doğal gaza yakın bir yere yapılma imkânı varken burada niye buna karar verildi, bunu anlamış değiliz. Acaba Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Tosyalı Gübre Anonim Şirketinin yapmış olduğu bir sözleşme mi var? Bunu merak ediyoruz” (Haber Merkezi)