Gündem

Fırıncı esnafı dertli; "Unun çuvalı 490 lira!"

Abone Ol

Latifoğlu Ekmek Fırını işletmecisi Osman Cora, ekmek üretiminde kullandıkları tüm hammaddeye ardı arkası kesilmeden gelen zamlar nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti.

Cora; “Vatandaş kendi açısından ekmeğe zam yapılmasını istemiyor bizlerde vatandaşı zor durumda bırakmak istemiyoruz ancak özellikle son bir senede ekmek yapımında kullandığımız TÜM hammaddeye yüzde yüzden daha fazla zam geldi. Bu nedenle ayakta durmakta zorlanıyoruz. Kar etmekten vaz geçtik çalışanlarımızın maaşlarını ödeme gayreti içerisindeyiz” dedi.

4 lira olan ekmek fiyatına bugün zam yapılsa dahi yarın hammaddeye gelecek olan zamlar karşısında yine bir şey ifade etmeyecek çünkü her gün maliyetlerimiz artıyor diyen Latifoğlu Ekmek Fırını işletmecisi Osman Cora, açıklamasına şöyle devam etti:

FIRINCI ESNAFI ARTAN MALİYETLERİN ALTINDA EZİLMEKTE

“Maliyet açısından baktığımızda her gün maliyet fiyatları değişiyor. Yapmak zorunda olduğumuz masraflar yukarı çıkıyor. Örneğin 2021 yılında unun çuvalı 110 liraydı bugün 490 lira yarın ne olacak belli değil. Maya 70 liraydı bugün 260 lira. Odunun tonu 350 liraydı bugün 2000 lira. Elektrik faturası 4500 civarında geliyordu bugün 15000 civarında geliyor. Doğalgaz faturası yüzde yüz arttı. İşçilik maliyeti yüzde 50 arttı. Mazot 6 liraydı bugün 24-25 lira civarında. Ekmek dağıtımında kullandığımız servis araçları günlük 50 lira yakarken şuanda günlük 300 liradan aşağıya düşmüyor. Dolayısıyla bütün girdilerimiz yüzde yüzden fazla zamlandı. Fırıncı esnafı olarak maliyetler açısından bakarsak bu maliyetlerin altında sürekli ezilmekteyiz. Bizlere yapılan zamlar karşısında bizlerde sürekli ekmeğe zam yapmak zorundayız ama yapamıyoruz çünkü vatandaşın durumunu da göz önünde bulunduruyoruz ama kendi durumumuzda ortada.

VATANDAŞIN CEBİNDE DE PARA KALMIYOR

Şuan için yarınımızı göremiyoruz çünkü yarın ne olacağı belli değil. Çünkü un, odun, maya, mazot gibi zorunlu tüketim malzemelerimiz sürekli zamlanıyor. Bizim fiyatlarımız resmi kurumlar tarafından belirleniyor ve zam konusunda sürekli oyalanıyoruz. Bugün una 50 lira zam geldi dersek ki geliyor 500 çuvalda 25 bin lira yapar. Ortalama 50 çuval un harcıyorsan 25 lira senin cebinden gidiyor demektir ama ekmeğe zam yapılmıyor. Dolayısıyla bir ay para kazanıyoruz altı ay zarar ediyoruz. Şanda sistem böyle gidiyor yarın ise daha kötü olacak gibi görünüyor. Bir taraftan kendi ticaretimizi, çalışanlarımızı düşünüyoruz ama diğer taraftan da vatandaşı düşünüyoruz çünkü vatandaşın cebinde de para kalmıyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN