FİTCH RATİNGS TÜRKİYE’YE İLİŞKİN BÜYÜME TAHMİNİNİ GÜNCELLEDİ

Abone Ol

Son gelişmelere göre Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye ekonomisinin 2020 için büyüme tahminini yüzde eksi 3,9’dan yüzde eksi 3,2’ye revize ederken; Kredi Derecelendirme kuruluşunun Küresel Ekonomik Görünüm Raporunda, küresel büyüme tahmininin bu yıl için yüzde eksi 4,6’dan yüzde eksi 4,4’e revize edildiği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından benzeri görülmemiş şekilde etkilenen ekonomik aktivitenin, tahmin edilenden daha iyi bir şekilde toparlandığı belirtiliyor. Fitch Ratings raporunda küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 5,2, 2022 yılında ise yüzde 3,6 seviyesinde büyüme kaydetmesi nin öngörüldüğü açıklanırken, Raporda, 2020 yılı için, ABD ekonomisinin büyüme tahmininin yüzde eksi 5,6’dan yüzde eksi 4,6’ya, Çin ekonomisinin büyüme tahmininin ise yüzde 1,2’den yüzde 2,7’ye revize edildiği ifade ediliyor. Aynı raporda Euro Bölgesi, Çin hariç gelişen piyasalar ve İngiltere için bu yıla dair büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği de kayda geöiyor.Bu arada 2020 yılı için Euro Bölgesi’nin büyüme tahmininin yüzde eksi 8’den yüzde eksi 9’a, Çin hariç gelişen piyasaların büyüme tahminin yüzde eksi 4,7’den yüzde eksi 5,7’ye revize edildiği belirtilen raporda, İngiltere’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin ise yüzde eksi 9’dan yüzde eksi 11,5’e güncellendiğine vurgu yapılıyor. Raporda ayrıca, Hindistan’ın bu yıla ilişkin büyüme tahminin de 5 puan düşürülerek yüzde eksi 10,5’e revize edildiği de açıklanıyor. 

                                       *        *         *

Diğer taraftan da Türkiye ekonomisinin 2020 için öngörülen büyüme tahminin yüzde eksi 3,9’dan yüzde eksi 3,2’ye revize edildiği belirtilen raporda, bunun bu yılın üçüncü çeyreğinde iç talep ve ihracatta görülen beklentinin üzerindeki artışın yansıması olduğuna değinilirken; Fitch Ratings raporunda ayrıca Türkiye’de imalat sanayi satın alım yöneticileri endeksinin haziran ve ağustos aylarında güçlendiği, ağustos ayındaki hafif gerilemeye rağmen 50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği, bunun da yeni sipariş, üretim ve tüketici talebindeki artışı yansıttığı bilgisine de yer verildiği izleniyor. Türkiye'ye ilişkin 2021 ve 2022 öngörülere de yer verilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5, 2022 yılında ise yüzde 4,6 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği de kayda geçerken, Raporda, Türkiye’de enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 10,8, 2021 yılının sonunda yüzde 11, 2022 yılının sonunda ise yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşmesi nin beklendiği bilgisi yer alıyor. Büyüme tahminlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Fitch Ratings Baş Ekonomisti Brian Coulton, “Çin şimdiden salgın öncesindeki büyüme seviyesine erişmiş durumda. ABD, Fransa ve İngiltere’de perakende satışları şubat ayındaki seviyelerini geçmiş durumda. Fakat bunun sıkça bahsedilen V şeklinde bir toparlanma olacağı konusunda şüpheciyiz. Avrupa’nın önünde işsizlik şokları var. Şirketler sermaye yatırımlarını azaltıyor ve sosyal mesafe özel sektörün harcamalarını kısıtlıyor.” Şeklinde ifadeleri kullanması da değerlendirmede önemli yer tutuyor.

                                     *        *         *

Sonuç olarak, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratins’in “Küresel Görünüm Ekonomik Raporu”ndaki yaptığı tüm değerlendirmeler analiz edildiğinde; kovid-19 koronovirüs pandemi gölgesinde resesyonla(durgunlukla) karşı karşıya kalan ekonomilerde yavaş da olsa bir toparlanma görüldüğüne işaret edilerek, iyileşmenin biraz daha zaman alacağına vurgu yapılıyor.    Ancak 2021 ve 2022 yıllarına göre yapılan mukayesede elastik düşüş kaydeden küresel büyüme rakamlarının ise tam dengeye ulaşamadığından istikrar kazanamaması sebebiyle durgunluğun    üç ya da dört yıl sürmesi de muhtemel gözüküyor. Çok tabii olarak Euro Bölgesindeki önümüzdeki yıllar itibarıyla büyüme rakamlarındaki ortaya çıkan düşüşlere bakıldığında, büyümenin aşağı yönlü revize edilmesi resesyonun birkaç yıl daha süreceğini açıkça teyitliyor.Fitch’in Raporundaki Türkiye değerlendirmesi incelendiğinde ise; 2020 yılı için hafif toparlanma sinyallerinin alındığına vurgu yapılırken,2020 ve 2021 yılları için daha iyimser tablo çizilirken; 2020 yılının 2021 yılı ile mukayesesinde düşüte olan bir büyüme rakamının öngörülmesi, küresel ekonomilerin olumsuz etkilerinin Türkiye ekonomisine de açıkça yansıdığına tanık oluyoruz. Mamafih Fitch Ratings’in Türkiye’deki bu yıl ve gelecek yıllarla ilgili enflasyon öngörülerine bakıldığında ise durum biraz farklı.Türkiye’de enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 10,8, 2021 yılının sonunda yüzde 11, 2022 yılının sonunda ise yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşmesinin öngörülmesi biraz fazla iyimser olduklarını gösterse de; döviz kuru dolardaki dalgalanma ların girdi maliyetlerinde yarattığı oynaklıkla içsel ve dışsal jeopolitik ve jeostratejik değişkenler yok sayıldığı anlaşılıyor.Bu durumda öyle görünüyor ki ortaya çıkan baskılama ile çift yönlü rakamda seyreden enflasyon oranı üzerinde de revizyon gündeme gelebilir