Kastamonu Haber – Kestane ağaçlarına zarar veren gal arısı zararlısına karşı Kastamonu'da yapılan biyoteknik mücadele sürüyor. Kestane ormanlarında bulunan gal arılarına karşı etkili bir yöntem olan sarı yapışkan tuzaklarla yapılan mücadele sonucunda binlerce zararlı yakalandı.
Türkiye'de ilk kez 2014'te görülen gal arısı, kısa sürede kestane ağaçlarının yoğun olduğu alanlara yayılabiliyor. Gal arısı ile mücadelede "Torymus Sinensis" türü böceklerin kullanıldığı biyolojik mücadele yöntemine, sarı renkli yapışkan tuzaklı biyoteknik mücadele de eklenmiş durumda. Kestane ağaçlarına asılan sarı tuzaklar, zararlıları kendine çekerek yakalıyor.
Kastamonu'da özellikle sahil bölgelerinde yoğun kestane ağaçlarının bulunduğu alanlara 4 bin yapışkanlı tuzak yerleştirildi. İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü tarafından İnebolu ilçesinde kestane ormanlarının yoğun olduğu alanlara bin 320 adet sarı tuzak yerleştirildi. Yerleştirilen bu tuzaklar sayesinde binlerce gal arısı yakalandı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yapılan mücadele yönteminin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Sarı tuzaklarla yapılan mücadelenin biyoteknik mücadeleye ek olarak daha hızlı sonuçlar alınmasına yardımcı olduğu ifade edildi.
Kestane ağaçlarının korunması ve gal arısı zararlısının etkisini azaltmak için yapılan bu tür mücadeleler, doğa ve çevre korumasına yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine teşekkür eden yetkililer, mücadelenin başarılı bir şekilde sürdürülmesi için çalışmaların devam edeceğini belirttiler. İHA