Kastamonu Gazeteciler Derneği ile Küresel Gazeteciler Konseyi’nin ortaklaşa organize ettiği iftar ve "Yerel Basının Sorunları" konulu söyleşi programı Kastamonu’da gerçekleştirildi.

Bartın Halk Gazetesinde yer alan habere göre düzenlenen programa Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı ve BİK Genel Kurulu Üyesi Mehmet Ali Dim ve KGK Genel Sekreteri Lütfü Karakaş’ın yanı sıra konseyin bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Bartın, Karabük, Zonguldak, Çankırı, Çorum ve Kastamonu’dan vasıflı internet haber siteleri ile gazetelerin yetkilileri katıldı. Programa ayrıca misafir olarak Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyid Sertçelik'de katıldı.

İftar yemeğinin ardından ev sahibi olarak Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı ve KGK İl Temsilcisi olarak İzzet Sarı’nın kısa bir selamlama konuşmasının ardından KGK Genel Başkanı Dim de yaptığı konuşmada BİK’in yapılan son genel kurul toplantısında alınan kararlar ve internet yasasını ilgilendiren konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

İNTERNET YASASINDA GEÇ KALINDI

Genel Başkan Mehmet Ali Dim, İnternet Yasası’nın Türkiye’ye getirilmesinde 20 yıl geç kalındığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında “Ben bile Antalya’daki gazetemde İnternet haber sitemi 20 yıl öncesinden kurdum. Bütün donatılarımı ve altyapımı ona göre düzenledim. Ancak iyi niyetli ve yerinde bir karar olmasına karşı acele ile başlandı ve adil bir sistem oluşturulamadı. Nitekim şu an konuk olduğumuz Kastamonu, internet yasasında emsal illeri bulunan 5. Bölge yerine 4. Bölgede değerlendirildi. Bu gibi tenkit edilecek çok konu var. Bunların düzeleceği inancındayım” dedi.

OKTAY SORUNLARA DEĞİNDİ

Programa Bartın’dan Küresel Gazeteciler Konseyi Bartın Temsilcisi Mustafa Ahmet Oktay, bartinhalkgazetesi.com.tr Yazı İşleri Müdürü Şevval Altıntaş ve Bartın Manşet Gazetesi muhabiri Doğancan Özen katıldı.

Programa katılan Küresel Gazeteciler Konseyi Bartın Temsilcisi Mustafa Ahmet Oktay, yerel basının sorunlarına değindi ve çözüm önerilerini paylaştı.

Oktay, icra ilanlarının internet siteleri aracılığıyla yapılması gerektiğini belirtirken, aynı zamanda internet sitelerindeki çalışma saatlerinin yasal sınırları aştığını ve bu durumun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Bartın'da bu konuda yapılan çalışmaları örnek gösteren Oktay, Adalet Bakanı'na sunulmak üzere bir dosya hazırladıklarını belirtti.

Programda konuşma yapan Küresel Gazeteciler Konseyi Bartın Temsilcisi Mustafa Ahmet Oktay, “İnternet siteleriyle ilgili icra ilanlarını hallettik. Limitler yedi milyon liraya çıkarılacak. Bununla ilgili komisyon görüşleri alınıyor şu anda. Cumhurbaşkanı'nın yeniden belirleme oranına göre de her yıl otomatik olarak arttırılması konulacak maddeye.  Yani yeniden belirleme oranı yüzde 140 ise bu sene yedi milyonu yapabilirsek seneye on dört milyon on beş milyon olacak otomatik. İcra ilanlarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Yediemin araçlarının satışları var icrada. Bunların mevzuata göre ya panoda ilan edilmesi lazım ya da bakın altını çizerek söylüyorum internet siteleri aracılığıyla da yapılması lazım. İcra müdürlerinin çoğu internet haber sitelerinin varlığından habersiz. Onun için kendi mevcut olduğunuz illeriniz, ilçelerinizdeki icra müdürlerine muhakkak gidip onlarla görüşün. Biz Bartın'da sağladık. Hem yediemin araçların satışı geliyor, hem icra ilanları geliyor ve geçtiğimiz aya oranla ilanlarımız yüzde 135 arttı.

Hatırlarsanız Alanya'daki toplantımıza ben internet sitelerindeki çalışma saatleriyle ilgili bir konudan bahsetmiştim size. Normalde hem Basın İş Kanunu'na göre, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik mevzuatlarına göre bir işçi ayda 14 saatten fazla mesai alamaz. Ama döviz alamaz. İnternet sitesi çalışanları gece haber programı yapıyorlar. Haliyle dokuz beş çalışma saatlerinin dışında haber atıyorlar. Topladığında bu arkadaşımızın Bartın'da mesaisi 75-80 saate geliyor. Kanun sınırlamış on dört saatte. Diyelim Pazar günü Basın İlan Kurumu Bartın'a geldi denetime. Dedi ki ‘İnternet sitenizin çalışanları nerede?’ İş kanununa göre çalışmaması lazım. Basın İlan Kurumu o gün görmediği için ceza kesiyor. Diyelim o gün çalıştırıyoruz. O gün de Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın müfettişi geldi. Bunları niye çalıştırıyorsun diye ceza kesiyor. Yani mevzuat öyle de ters ki bunlar yarın bizim önümüze çıkacak. Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 27’sinde Bartın'da olacak. Benden bununla ilgili dosyayı istedi. 27’sinde benden dosyayı teslim alacak” dedi.

Whats App Image 2024 03 18 At 11.30.58 (2)

Feci tren kazasında hatalı sollama iddiası Feci tren kazasında hatalı sollama iddiası

Whats App Image 2024 03 18 At 11.30.58

Whats App Image 2024 03 18 At 11.30.58 (1)

Kaynak: Haber Merkezi