Özel İdare'ye 6 adet iş makinesi Özel İdare'ye 6 adet iş makinesi

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Zonguldak’taki gazetecilerin eylemini TBMM gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Zonguldak’ta itibarsızlık, güvencesizlik, sansür ve emek hırsızlığına karşı iki gündür eylem yapan gazetecilerin taleplerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’na taşıdı.

CHP’li Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin bir önerge sundu. Çakırözer, Meclis’te yaptığı konuşmada basın özgürlüğünün ve gazetecilerin yaşadığı zorlukların altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. Demokrasinin olmazsa olmazı, halkın haber alma hakkının güvencesi olan basın özgürlüğüdür. Gazeteci Emrullah Erdinç, Seyhan Avşar ve daha nice cesur gazeteci olmasaydı, bugün bir çetenin, para için yenidoğan bebeklerin hayatına kastettiğinden haberimiz olmayacaktı. Ancak bu ülkede cesur gazeteciler ve basın kuruluşları, özgür basını susturmak isteyen bir çeteye karşı yaşam mücadelesi veriyor.”

Çakırözer, iktidarın basını baskı altına almak için çeşitli araçlar kullandığını belirterek, “Başında iktidarın iletişim komiseri, haberi suç sayan savcılar, gülmeyi bile yasaklayan RTÜK var. Kamu bankalarının 43 milyar liralık reklam bütçesi, izlenmeyen kanallara ve tabela gazetelerine aktarılıyor. Halkın vergileri, özgür basına değil, yandaş medyaya pompalanıyor,” dedi.
Çakırözer, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) ilan dağıtımındaki adaletsizliklerine de dikkat çekti. Evrensel gazetesinin 2019’dan beri ilan hakkını alamadığını hatırlatarak, yerel gazetelerin kapanmaya zorlandığını ve üç ayda 33 gazetenin kapandığını belirtti. Çakırözer, BİK’in asli görevini bırakarak, emlak işleriyle uğraşan bir yapıya dönüştüğünü ifade etti.

“Zonguldaklı Gazeteciler Nöbette”

Çakırözer, Zonguldak’ta iki gündür eylem yapan gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve Basın İlan Kurumu’nun Anadolu basınına destek vermesi yönündeki taleplerini gündeme getirdi. Ayrıca, BİK’in tüm mali işlerinin Sayıştay denetimine tabi tutulması gerektiğini vurguladı.

“Gazetecilik Suç Değildir”

Son olarak, “gazeteciliğin suç olmadığını” belirten Çakırözer, basın özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerini söyledi ve konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “İfade ve basın özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını sonuna kadar savunacağız, bunun için mücadele edeceğiz. Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.”

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma