Karadeniz Ereğli ilçesinde, özel bir şirkette çalışan 51 yaşındaki Nuri Korkut, tarihe tanıklık etmiş antika radyo ve plakları 10 yıldır tamir ederek, evinin altında kurduğu 30 metrekarelik atölyesinde sergiliyor.
Korkut, yıllardır eski lambalı radyoların çok hoşuna gittiğini, onlarla ilgilenip araştırma yaptığını ve daha sonra da antika radyo tamiriyle hobi olarak uğraşmaya başladığını söyledi.
Tarihi çok sevdiğini, büyüklerinden kalan birkaç tane antika radyoyu çatı arasından indirerek tamir etmesiyle hevesinin daha da arttığını belirten Korkut, “Daha sonra da çevremde bulunan âtıl olmuş radyoları dost ve arkadaşlarıma sorarak, kendi satın aldığım arızalı radyolarla birlikte tamir etmeye başladım. Mesela çok eski radyo ve manevi bir değeri var veya mobilyası çok hoş ise orijinalliğini bozmamak kaydıyla FM bandı takıyorum. Amacım kullanılsın ve bu nadide eserler bir köşede unutulmasın.” dedi.
Zamanla kendisini daha da geliştirerek atölyesinde bu cihazları orijinaline uygun bir şekilde sergilediğini ifade eden Korkut, “Evimin altında küçük bir atölye açtım hem tamir yapmak hem de misafirim geldiği zaman plak dinlerken bir kahve içmek, hoş sohbet etmek ve tarihi yâd etmek için. Çevremden de olumlu yanıtlar aldım. Beğenen arkadaşlarım radyo ve plak dinlemek için yanıma geliyor. Bu da tabi ki hem beni hem de arkadaşlarımı mutlu ediyor.” diye konuştu.
“En eski cihazım 1948 model”
Koleksiyonunda yetmiş adet 1960,70 ve 80’li yıllara ait cihazlar bulunduğunu dile getiren Korkut, en eski cihazının 1948 model Hollanda Malı lambalı bir radyo olduğunun bilgisini vererek, şunları ifade etti:
“Bu hobiyi dünyaya ve sevenlere aktarmak amacınla ben bu işe başladım. Eski lambalı radyolar çok hoşuma gidiyordu. Nasıl çalışma prensiplerini öğrenmek amaçlı bir iki tane aileden kalma bazı radyoları elde ettim. Sonra çevremde bulunan atıl olmuş radyoları eşlere, dostlara sorarak ve kendi satın aldığım arızalı radyoları alarak tamir etmeye başladım. Bu tamir konusunda da kendimi biraz geliştirdim ve sonradan dedim ki, ben bunları bir sergileyeyim. Evimin altında küçük bir atölye açtım hem tamir yapmak hem de misafirim geldiği zaman plak dinlerken bir kahve içmek, hoş sohbet etmek ve tarihi yâd etmek için başladım. Çevremden de olumlu yanıtlar aldım. Beğenen arkadaşlarım yanıma geliyor radyo ve plak dinlemek için. Bu da tabi ki hem beni hem de yanıma gelen arkadaşlarımı mutlu ediyor.”
“Plaklara da ilgi duyuyorum”
Nuri Usta, plaklara da ilgi duyduğunu anımsatarak, “Burada satın aldığım birçok plağım var. Hem araştırarak buluyorum hem de bazı evlerde çatı aralarında kalan plaklar oluyor beni bilen ve duyanlar o plakları bana getirerek hediye ediyorlar, o zaman çok mutlu oluyorum. Bu işi yaklaşık on senedir yapıyorum. İlk olarak kendim biriktirmeye başladım, bu hale getirdim ve daha da geliştirmeyi düşünüyorum.
Burada atölyemde 1960,70 ve 80’li yıllara ait lambalı radyolar var. İçlerinde en eskisi ise 1948 model Hollanda Malı lambalı antika bir radyodur. Hepsi benim evlatlarım gibidir, hepsi çalışır durumdadır. Ben bunları hurda şekliyle aldım. Hurda şekillerini görseniz eve sokulacak gibi değillerdi. Onları güzelce ne temizledim gerekli eksikliklerini giderdim, çalışır duruma getirdim ve çok güzel bir ortam meydana çıktı.” ifadesini kullandı. (Haber / Ersen Berk ÇELİK)