GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, yarın sendika binasında toplantı salonunda Zonguldak Platformu’nun, aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun da bulunduğu 19 KİT’in özelleştirilmesinin önünü açacak reform çalışması ile ilgili toplanacaklarını söyledi.

GMİS öncülüğünde 9 Temmuz’da çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi isimlerin katılımıyla gerçekleşen kitlesel basın açıklamasın ses getirmesiyle AK Partili Zonguldak milletvekilleri ve İl Başkanı Mustafa Çağlayan, sendika yetkilileri ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı ziyaret etmişlerdi. Yapılan görüşmeler sonrasında hem AK Parti kanadından hem de GMİS Başkanı Hakan Yeşil tarafından yapılan açıklamalarda özelleştirme yönünde adımların atılmadığı belirtilmişti. Başkan Yeşil bugün yaptığı açıklamada her zaman konu ile ilgili hazırlıklı olduklarını ifade ederek yarın konu ile ilgili yeniden toplanacaklarını söyledi. 

Başkan Yeşil açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan KİT reformu adı altındaki kanun değişikliğiyle ilgili bir dizi çalışma yaptık. Biliyorsunuz, sizler de biliyorsunuz. Bu konuyla ilgili 9 Temmuz'da kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Orada, bu süreci paydaşlarımızla birlikte Zonguldak Platformu adı altında, Emek ve Demokrasi Platformu olarak oluşturduğumuz Zonguldak Platformu bileşenlerimizle beraber bir açıklama yaptık.

Bu açıklamada, KİT reformu hayata geçerse özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ileriye dönük kapatılması, özelleştirilmesi, daraltılması ve şirket ortaklığı yapılması gibi çeşitli sorunlarla karşılaşabileceğimizi vurguladık. Bu toplantının devamında, bu KİT reformundan derhal vazgeçilmesi gerektiğini ve bize bu konuyla ilgili bir davet gelmesi gerektiğini paydaşlarımızla birlikte kürsüden dile getirdik.

Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur kaldı. Ekipler olay yerine sevk edildi Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur kaldı. Ekipler olay yerine sevk edildi

Ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlenen bir toplantıya katıldık. Daha sonra başkanlar kurulumuzu gerçekleştirdik. Bu toplantıda, Zonguldak, Bartın ve Karabük Adalet ve Kalkınma Partisi vekilleri ile il başkanlarıyla yaptığımız toplantının sonucunu değerlendirdik. Bu toplantının sonucunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın bize güven verdiğini ve yaptığımız toplantının karşılık bulduğunu düşündük. Şu an itibarıyla, olayları takip edeceğimizi belirttik.

Biz durmadık ve kesinlikle bu işten vazgeçmiş değiliz. Bugün, KİT reformuyla ilgili tekrar gündeme gelecek herhangi bir adımda bile, Zonguldak Platformu olarak sahada olacağımızı vurguladık. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Başkanlar kurulumuzu olağanüstü bir toplantıyla gerçekleştirdik. Şimdi de Zonguldak Platformu adı altında toplandığımız arkadaşlarımızla birlikte, yarın akşam saat 17:45'te sendikamızda KİT reformu ve Zonguldak ve taş kömürü konulu bir toplantı daha yapacağız.

Bu iş için yoğun bir emek harcıyoruz. Emek yoldaşlarımızla ve arkadaşlarımızla birlikte bu konunun takipçisiyiz. Herhangi bir adım atılsa bile bu reformla ilgili, Zonguldak Platformu olarak konunun takipçisiyiz. Eylem gerekiyorsa eyleme de varız. Devam eden takvimimiz işleyecektir. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Eğer bu konu tekrar gündeme gelirse, kaldığımız yerden yürümeye devam edeceğiz.”

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma