Son bahar mevsiminde yaşanan mevsim değişikliği nedeniyle artan grip ve nezle salgını nedneiyr vatandaşlar çareyi doğal yollarda aradı. Akartarlarda satılan kış çayı vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. İçinde Ihlamur (Yaprak-Çiçek), Zencefil, Zerdeçal, Havlıcan, Tarçın, Hibiskus, Limon Kabuğu, Portakal Kabuğu, Kuşburnu, Hatmi Çiçeği, Papatya, Adaçayı, Kekik, Okaliptüs gibi bitkiler bulunan kış çayı yok satıyor.
GRİP MEVSİMİ BAŞLADI
Zonguldak'ta grip ve nezle salgının olduğunu ifade eden Aktar İsmail Yıldız, "Mevsim değişikliği nedeniyle grip ve nezle salgını var. Vatandaşlar çok tercih ediyor. İlaç kullanmak yerine doğal ürünleri tercih ediyor. Ürünler geldiği gibi tükeniyor" şeklinde konuştu. (Haber: Sertaç Özdemir)
GRİP NEDİR?
Grip; influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan yüksek ateş, öksürük, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar gösteren, burun, boğaz ve bazen akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Bebekler, bağışıklığı düşük bireyler, kronik hastalığı olanlar ve yaşlıları daha olumsuz etkileyen bir hastalık olan grip, semptomları açısından bu kişileri çok daha fazla etkiler.
Mevsimsel bir hastalık olarak bilinen grip, genellikle kış aylarında toplumun birçok kesiminin hastalandığı ve salgına dönüştüğü zamanlarda daha sık görülür.
Genellikle kendi kendine ve evde uygulanacak doğal yöntemlerle iyileşme eğilimi gösteren grip, semptomların şiddetlenip yoğunlaştığı durumda doktor kontrolü gerektirebilir. Hastanın durumuna bağlı olarak uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin yanı sıra gripten korunmanın etkili yollarından biri de düzenli olarak yaptırılması gereken grip aşısıdır.
GRİP NEDEN OLUR?
Grip; temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Öksürük, hapşırma, yakın temas, öpüşme, tokalaşma ile çok çabuk bulaşabilen influenza virüsü ellerin gün içinde sık sık yıkanmaması sonucu yayılmaktadır.
Gribin bulaşması kapalı ortamlarda çok daha kolaydır. Hasta öksürdüğünde ve hapşırdığında milyonlarca virüs havaya yayılır. Sağlıklı insanlar solunum yoluyla virüsü alır. İnfluenza virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişiler 1-4 gün içinde gribe yakalanır.
GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?
Grip genellikle ani ve hızlı bir şekilde seyreden belirtilerle ortaya çıkar. Grip; 3-6 saat içinde aniden üşüme, aşırı halsizlik, ateş yükselmesi, burun akıntısı veya tıkanıklık özellikle göğüste rahatsızlık (baskı) ile birlikte kuru öksürük şeklinde kendini gösterir.
Ani bir şekilde başlayan grip belirtileri genel olarak şunlardır:
Öksürük
Boğaz ağrısı
Vücut, kas ve eklem ağrıları
Yorgunluk ve bitkinlik
Ani yükselen ateş
Üşüme ve titreme
Burun akıntısı ya da tıkanıklığı
Baş ağrısı
Nefes darlığı
Hapşırık
Göğüste rahatsızlık ve baskı
Baş dönmesi
Özellikle çocuklarda mide bulantısı ve kusma
İştah kaybı
Ciltte kızarıklık
GRİP ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Gribe sebep olan dört tip influenza virüsünden söz edilebilir. Bunlar İnfluenza A, B, C ve D virüsleridir. İnfluenza A ve B virüsleri, özellikle her kış ortaya çıkan kişilerde mevsimsel hastalık salgınlarına neden olur.
İnfluenza A virüsleri, grip salgınlarına neden olduğu bilinen tek grip virüsleri olarak kabul edilir. İnfluenza C virüsü enfeksiyonları hafif şekilde hastalığa sebep olur ve insan salgınlarına neden olduğu düşünülmemektedir.
İnfluenza D virüsleri ise diğer hayvanlara bulaşarak öncelikle sığırları etkiler, ancak insanları hastalığa neden olacak şekilde enfekte ettiği bilinmemektedir.
GRİBE NE İYİ GELİR?
Gribe iyi gelen yöntemler arasında dinlenmek, ılık duş almak, bol sıvı tüketmek, et suyu ve paça çorbası içmek, sarımsak yemek, C vitamini içeren besinler almak, ballı zencefil çayı tüketmek yer alır.
Gripken uygulandığında hastalığı atlatmaya yardımcı doğal yöntemler şunlardır:
Ekinezya, kekik, ıhlamur ve nane-limon gibi bitki çayları içmek
Portakal, limon ve mandalina gibi C vitamini yönünden zengin meyve ve sebze tüketmek
Et suyu, tavuk suyu veya paça çorbası grip hastalığı için birebirdir
Su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek
Sıcak duş almak veya sıcak su buharı solumak
Bolca dinlenmek
Tuzlu su gargarası yapmak
Boğaz pastili emmek
Ballı ve limonlu zencefil çayı ya da zerdeçal çayı içmek
Sarımsak yemek
gribe iyi gelen yöntemler
Et suyu, tavuk suyu veya paça çorbası için
Et suyu ve tavuk suyu, gripken bağışıklığı yeniden artırmaya, grip semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilirler. Besin ve antioksidan değeri yüksek olan bu besinlera aynı zamanda, protein, demir, çinko ve içerdikleri vitaminler ile bağışıklığı artırmaya yardımcıdır.
Su ağırlıklı olmak üzere bol sıvı tüketin
Gribin meydana getirdiği dehidrasyon sonucu vücut susuz kalır. Susuzluğun önüne geçmek için bol sıvı tüketimi gribe karşı yapılması gereken yöntemlerdendir.
Ekinezya, kekik, ıhlamur ve nane-limon gibi bitki çayları için
Grip virüsünü ve semptomlarını ortadan kaldırmaya yardım eden doğal antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliğe sahip ekinezya, ıhlamur ve nane-limon gibi bitki çayları hastalık döneminde tercih edilebilir.
C vitamini içeren yiyecek ve içecekler tüketin
Grip olunduğunda virüs kaynaklı olarak bağışıklık sistemi zayıflayacağı için bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı doğal C vitamini ya da takviyeleri alınması önemlidir. C vitamini içeren besinlerden portakal, limon, domates, greyfurt, kivi, çilek, patates, domates, brokoli, ıspanak ve kavun tercih edilebilir.
Sıcak duş veya buhar banyosu yapın
Özellikle terlemek gribin yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak gribin iyileşmesini ve kişinin rahatlamasını sağlar. Ayrıca banyoda sıcak su içine nane ve okaliptus gibi uçucu yağlar atarak burun ve boğazlarınızı rahatlatmayı da deneyebilirsiniz.
Bol bol dinlenin
Hastalığın yarattığı tahribata ve vücut yorgunluğuna bağlı olarak dinlenmek ve ter atmak gribi atlatmayı daha da kolaylaştıracaktır.
Ilık tuzlu su gargarası yapın
Gribin meydana getirdiği boğaz ağrısı ve öksürük semptomlarını iyileştirmek ılık tuzlu suyla gargara yaparak boğazdaki tahrişi giderebilirsiniz.
Boğaz pastili emin
Pastiller tükürük üretimini artırarak gribin boğazda yarattığı tahrişi azaltabilir.
Ballı ve limonlu zencefil ya da zerdeçal çayı için
Antiinflamatuar etkileri sayesinde zencefil çayı tüketmek de gribe iyi gelir. iltihaplanmayı azaltan bileşikleri ile mukusu parçalamaya da yardım eder.
Sarımsak yiyin
Antiviral özelliklere sahip olan sarımsağı yemeklere ekleyerek veya çiğ bir şekilde tüketerek gribe karşı çözüm üretmiş olursunuz.
Gripte Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Gripte burun tıkanıklığına iyi gelen yöntemler arasında ılık suya tuz karıştırıp burna çekmek, burun spreyleri ve bol su içmek yer alır. Bol su içmenin en büyük faydası burun dokusunun nemli kalmasını sağlamasıdır.