Zonguldak’ta 9 işletmenin alkol ruhsatı iptal edildi Zonguldak’ta 9 işletmenin alkol ruhsatı iptal edildi

Bilindiği gibi yaygın zirai ilaç kullanımı başlıca kirlilik kaynağı olup; su, toprak ve havayı kirleterek biyoçeşitlilik kaybına neden olmakta ve haşere direncine yol açmaktadır. İnsanların kimyasal zirai ilaçlara maruz kalmasının; kanser, kalp, solunum ve nörolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklar ile bağlantısı bulunmaktadır.

Zararlı ve dünya ülkeleri tarafından kabul görmeyen zirai ilaçlamalardan en çok etkilenen meyve ve sebzeler; elma, armut, şeftali, nektarin, çilek, ananas, kiraz, ahududu, biber, kereviz, yeşil fasulye, patates, ıspanak, marul, salatalık, kabak, bal kabağı ve bazı tahıl ürünleri var. Bunlar arasında ihraç edilen ürünler de var. Bu ürünlerin yetiştirilmesinde ise bazı zirai ilaçlar kullanılıyor.

Türkiye’de zirai ilaçlama kapsamında kullanılan Pestisit, salmonella, aflatoksin ve benzeri ilaçlar Avrupa ve bazı başka ülkeler tarafından kabul görmüyor ve bu ürünlerin ihracında sıkıntı yaşanıyor. İhraç ürünleri elde kalınca da bunlar iç pazara yönelik olarak satışa sunuluyor.

İç pazarda manavlar ve süper marketler aracılığı ile satışa sunulan sebze, meyve ve bazı tahıl ürünlerinden Zonguldak’ta hangilerinin satışa sunulduğunun ise bir araştırması yapılmış değil. Bu incelemeyi yapmak ise devletin görevi. Zonguldak’ta  İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bu şekilde bir araştırmayı gerçekleştirmesi bekleniyor. Hatta böyle bir araştırma şart gibi görünüyor.

Muhabir: Sermet Aksu