Zonguldak Halkevi üstüne Facebook’taki Zonguldak Nostalji Sayfasında Yüksel Yıldırım şu görüşlerine yer vermiş:

Halkevlerinin kurulmasının temelini halkın eğitimi sorunu oluşturmaktadır. Buna göre, Halkevlerinin kuruluş amaçlarını; Ulusu bilinçli, birbirini anlayan, seven, ortak ideale bağlı bir halk kitlesi düzeyinde örgütlemek; kültür, ülkü, amaç ve düşünce birliğini güçlendirecek bir toplum olmayı sağlamak;

Ulusal birliği oluşturan, ulusal ruhu biçimlendiren ve güçlendiren kültür öğelerini ortaya çıkarıp geliştirmek, köylü‐kentli ve aydınlar arasındaki ilişkileri düzenlemek, CHP’nin ana ilkelerini ve bunların ülke düzeyinde nasıl uygulanacağını anlatarak, kısa zamanda toplumsal ve kültürel kalkınmayı gerçekleştirmeye çalışmak, Türk toplumunun devletin çağdaşlaşma savaşına katkılarını artırmak, olarak özetlemek mümkündür.

Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 10‐18 Mayıs 1931 tarihleri arasında toplanan üçüncü büyük kongresinde parti yetkilileri, bir yandan Türk Ocakları’nın kapatılıp C. H. F. ’ye katılması kararını kabul ederken, diğer taraftan Halkevleri’nin kurulmasına karar vermiştir. Bu karardan sonra Halkevleri’nin kurulması çalışmaları hızlanmış ve19 Şubat 1932’de Halkevleri resmen kurulmuştur.

Zonguldak Halkevi, Cumhuriyet Halk Partisi İl İdare Heyeti ve Zonguldak Halkevi İdare Heyeti başkanı olan Mithat Akif’in 24 Haziran 1932 tarihinde Halkevlerinin kuruluş amacını belirttiği Türk Ocakları’ndan devralınan binanın bahçesinde (Yıkılan Aksaray İş hanı yeri) yapılan coşkulu konuşmasıyla açılmıştır.

Zonguldak Halkevi’nin kuruluşunun ardından Dil, Tarih‐Edebiyat, Güzel Sanatlar, Temsil, Spor, İçtimai Yardım, Kütüphane ve Neşriyat şubeleri açılmış, daha sonra 13 Mart 1932’de Halk dershaneleri ve kurslar ile Müze ve Sergi şubeleri açılarak, Zonguldak Halkevi dokuz koldan faaliyetlerine başlamıştır.

HALKEVİ’NİN YENİ BİNAYA TAŞINMASI VE ESKİ BİNANIN YENİLENMESİ…

Ancak Zonguldak Halkevi’nin ilk binası şubelerin ihtiyaçlarını karşılayamadığından, şubeler sık-sık toplanamamış, kendi iş programlarına uyarak çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Zonguldak Halkevi yeni binasına 15 Nisan 1934 tarihinde taşınmaya başlamış ve şimdiki Belediye Sinemasının olduğu modern binasına yerleşmiştir. Böylece yeni binada bütün şubeler için ayrı yerler tahsis edildikten sonra sık-sık toplantılar düzenlenmiş ve önemli işlere imza atılmıştır.

Zonguldak'ta korkunç ölüm: Madenci yaşamına son verdi! Zonguldak'ta korkunç ölüm: Madenci yaşamına son verdi!

1951 yılında kapatılan bütün Halkevleri ile Zonguldak Halkevi’de kapatılmış ve bina Zonguldak Belediyesi’ne tahsis edilmiştir.

Bugün aynı kültür yuvası bina Belediye Kültür Merkezi olarak kullanılmaktadır. Abdullah Bakır’ın müdürlüğünü yaptığı yönetim değişikliğe uğramış yerine en son 2019 yılında Armağan Gürgenç atanmıştı. Gürgenç yönetimi kapalı geçen 5 yılın ardından tiyatro sahnesini açıyor.

Whats App Image 2024 03 23 At 10.59.30

Editör: Murat Barutçu