Zonguldak’ın Ana İsale Hattı'nı 1989 yılında tamamlayan İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, Köprülü kavşak projesi çalışmaları sırasında içme suyu hattının delinmesinin tamamen ihmalden ve dikkatsiz çalışmadan kaynaklandığını söyledi.

Ana isale hattındaki patlamayı görünce nasıl üzüldüğümü ifade etmekte zorlanıyorum diyen İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, açıklamasına şöyle devam etti:

BORULAR MİADINI DOLDURMUŞ DURUMDADIR

“Zonguldak Metropoliten alan içme suyu inşaatı 1983 yılında İller Bankası tarafından ihale edilerek Yağmur İnşaat Ltd. Şti.ne yer teslimi yapılmış ve ana isale hattı çelik boruları 1983 yılında depo sahalarına indirilmiştir. Ben şantiye şefi olarak yer teslimi ile beraber işe başlamış ve boruları teslim almıştım. 1983 yılında gelen borular Ulutam barajından Çatalağzı ana deposuna kadar 800 lük, 600'lük ve 300'lük çaplı borularla döşenmiş ve ana isale hattı 1989 yılında tamamlanarak teslimi yapılmıştır. Boruların 83 yılında geldiği göz önüne alındığında yaklaşık 40 yıl gibi bir süre geçmiş, dolayısı ile borular miadını doldurmuş durumdadır. Birçok kereler basına yaptığım açıklamalarda bu konuya değinmiş boru yenileme çalışmalarına başlanılmasını söylemiştim. Belediyemizin bu dönemde böyle bir çalışma içinde olduğu bilgisini de yetkililerden aldım. Bu sevindirici bir haberdir.

SU KAYBININ YAŞANMASI HEPİMİZİ ÜZMÜŞTÜR

Geçtiğimiz gün dere kenarında yapılan çalışma sırasında ana isale hattının patlaması ve muazzam ölçüde su kaybının yaşanması hepimizi üzmüştür. O güzergahta borunun nereden geçtiğini en iyi bilenlerden birisiyim. Çalışmadan haberim olsaydı yetkilileri uyarır gerekli tedbiri aldırırdım. Maalesef boru patladıktan sonra haberim olmuştur. Yıllarca içme suyu isale hattı yapımında hem proje hem de uygulama bazında çalışan bir kişi olarak yaşanan ana isale hattındaki patlamayı görünce nasıl üzüldüğümü ifade etmekte zorlanıyorum.

SUYUN BOŞA AKMASI ÜZÜNTÜ VERİCİDİR

Çünkü baraj ve arıtmadan geçerek evlerimize ve işyerlerinde gelen içme suyunun nelere mal olarak musluklarımızdan aktığını en iyi bilen kişilerden biriyim. Belediyelerimizin milli serveti olarak değerlendirdiğim içme sularının yoğun çabalar sonucu ve büyük ekonomik maliyetlerle üretildikten sonra kayıp ve kaçaklarla boşa akması son derece üzüntü vericidir. Harcanan emeğin ve maliyetin büyük bir kısmının boşa gitmesi bütün halkımızı ve şehrin alt yapısını da olumsuz etkilemektedir. Birçok kez yaptığım açıklamalarda Ana isale hattının miadının dolduğunu ve şimdiden gerekli tedbirler alınmazsa ilerde büyük sorunlarla karşılaşılacağını söylemiştim. 800lük, 600 lük ve 300lük çelik borularla Zonguldak, Kilimli ve Çatalağzı’na döşenen su boruları 1983 yılında ilimize gelmiş ve 1989 yılında ana isale hattı tamamlanmıştı. 1983 den bu güne kadar 40 yıla yakın bir zaman geçmiştir.

PLANLARA BAKILSAYDI BU HADİSE MEYDANA GELMEZDİ

Cumartesi günü yaşanan hadise ise tamamen ihmalden ve dikkatsiz çalışmadan kaynaklanmıştır. Ana isale hattının geçtiği yerlerde çok dikkatli çalışılması, işletme planlarına bakarak boru hattının önceden tespit edilmesi gerekirdi. Veya bir bilene sorulması gerekirdi. İşletme planlarını bizzat kendim yapmış, boru hattını belli noktalara röperliyerek hazırlamış ve işin bitiminde bir nüsha belediye ye bir nüsha da İller bankasına teslim etmiştim. Eğer planlara bakılmış olsaydı borunun geçtiği yer tespit edilir ve bu hadise meydana gelmezdi. Yazık oldu.

Ayrıca şunu söylemek isterim; Patlayan boruyu ekipler çok kısa zamanda tamir etmiş ve şehre su aynı gün akşam saatlerinde verilmiştir. Ekibi ve belediye yetkililerini özverili çalışmalarından dolayı kutlarım.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi