Zonguldak ve Batı Karadeniz Bölgesinde; Bartın, Karabük, Bolu ve Kastamonu gibi illerde bu haftalarda manolya ağaçları kozalaklarını dökerler. Bu kozalakların içleri de küçük kırmızı renkte tohumlarla doludur.

manolya-agaci

Pek bilmeyiz ama bu tohumları eğer filizlendirip ağaç fidanı gibi dikip de yetiştirebilirseniz, çevrenize doğal bir hava temizleyici de kazandırırsınız. Çünkü manolya çiçeği tüm dünyada bu amaçla kullanılır. Ayrıca güzel kokusu da başka hiçbir çiçekte bulunmayacak kadar şahanedir. Manolya çiçeğinden yapılan esans ve parfümler dünyanın en tutulan deodorantları arasındadır.

Taş ocağında patlama: Yola savurulan taşlar araçlara isabet etti, 4 kişi yaralandı Taş ocağında patlama: Yola savurulan taşlar araçlara isabet etti, 4 kişi yaralandı

Her bitki yetiştiriciliğinde olduğu gibi manolya yetiştirebilmek için de büyük emek ve özel ilgi göstermeniz gerekir. Manolya ağacı, parlak yeşil yapraklı bir bitkidir ve bu bitkinin çiçekleri çok güzel kokar. Manolya ağacının çiçekleri ise, beyaz, mor, eflatun, sarı pembe açarak adeta bir renk cümbüşü ortaya çıkarır. Manolya ağacı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar. 
Manolya ağacının dallarında, gösterişli ve rengarenk çiçekler yetişir. Çiçeklerden sonra ise kırmızı meyveler yetişir ve bu çiçeklerin içinde tohum bulunur. 

Manolya ağacı, parlak ve rengarenk çiçekler yetiştiren hoş kokulu bir bitkidir. Manolya ağaçları türüne göre değişiklik gösterse de 15-30 metre kadar uzayabilirler. Manolya ağacını yetiştirmek oldukça kolaydır. Çok şiddetli bir rüzgara maruz kalmadıkça Manolya ağacı hızlıca büyür. 
Ve yetişmiş bir manolya ağacı bahçenize de güzellik katar, cennete çevirir. Manolya ağacının bir başka özelliği de yaprakdökmemesidir.

Manolya Ağacı Özellikleri 

 Manolya ağacının kozalağa benzeyen meyvelerinin içinde bitkilerin tohumları yer alır. Tohumlar meyvelerden dökülmeden önce uzun ve ipliksi bir şekilde sarkar. Bunlar fasulye tanesi büyüklüğündedir. Manolya ağacının meyveleri, parlak ve kırmızı renklidir. Tohumları ise, Eylül ve Kasım ayları arasında olgunlaşır. Manolya ağacı, nemli havası ve ılıman iklimin olduğu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Özellikle de İstanbul'da manolya ağaçları zarar görmez ve yaprakları da dökülmez. Manolyanın birkaç çeşidi vardır. Manolya ağacının, büyük parlak yaprakları vardır. Beyaz ve krem rengi dev çiçekleri olan bu ağaç, kış aylarında yapraklarını dökmüyor. 

 Manolya Ağacı Ne Zaman Dikilir? 

 Manolya ağacı tohumlarının Eylül ve Kasım aylarında tohum verir. Manolya ağacının fidanı ise ilkbaharda alınmalı ve fidan dikimi ise, gene ilkbahar aylarında yapılır. Rüzgara dayanıklı olmadığı için çok rüzgar almayan bir yere dikim işlemi yapılmalıdır. Kışları sert geçen yerlerde kökleri dondan korunmalıdır. Tohumları, çelik aşı ile üretilir. Kirece karşı hassastır ve kış donlarına, rüzgara duyarlıdır. 

 Manolya Ağacı Nerede Yetişir?

 Manolya ağacı özellikle de Türkiye ve Avrupa'da yetiştirilir. Türkiye'de Karadeniz kıyılarında ve Marmara bölgesinde yetiştirilir. Manolya ağacı ılıman iklimde yetiştirilir. Göl ve mevsimlik göller etrafında sıkça görülen bu ağaç bazen de kumlu tepeliklerde yetişir. Manolya ağacı, büyük saksılarda ve bahçede yetiştirilmeye uygundur. 

Manolya Ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Budanır? 

 Manolya ağacı, daldırma, çelik, aşılama ve tohumlama olmak üzere 4 farklı şekilde yetiştirilir. Manolya ağacını budarken yara ve pürüz bırakmamaya özen göstermeniz gerekir. Aksi takdirde yaralı kalan bölgelerde hastalık oluşabilir ve yaygınlaşabilir. Bu nedenle çok keskin araçlarla temiz bir budama işlemi yapmanız gerekir. Ana dallardan kestiğiniz yan dalları tam dibinden düzgün bir şekilde keserek filizlenme ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. 

Manolya Ağacı Yaprak Döker mi? 

 Manolya, dünyanın en güzel çiçek kokularına sahip olan bir ağaçtır. Manolya ağacının yaprakları ise büyük, pırıl pırıl ve cilalı gibi bir görüntüye sahiptir. Kışın çok soğuk ve don şeklinde geçmezse Manolya ağacı yapraklarını da dökmez. İlkbaharda yeni yapraklar gelirken eski yaprakların bir kısmı dökülebilir. 

Manolya Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Her çiçekte olduğu gibi manolya ağacının da zamanında bakımının yapılması, çiçeğin uzun ömürlü olması için çok önemlidir. Manolya ağacı, bakım gerektiren bir ağaç türüdür. Manolya ağacının bakımı için; 
Manolya fidanı ilkbahar ayında alınmalıdır.
Çiçeğin bulunduğu ortamın büyüklüğü çiçeğe uygun olmalıdır.
Oda sıcaklığı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır.
Manolya ağacı çok soğuktan korunmalıdır.
Gece çiçeğin yapraklarını sulayıp yıkamak en doğru sulama şeklidir.
Çiçeğin toprağında hayvan gübresi kullanılabilir.
Çiçeğin yaprakları geliştiği zaman büyük bir özenle budama yapılması gerekir.
Ağacın bulunduğu yer ılıman ve nemli olmalıdır.

Manolya Çiçeği

Manolya çiçeği, çok güzel ve yoğun kokuludur. Çiçek kıyı bulunan her yerde yetişir. Süs ve dekorasyon amaçlı olarak yetiştirilen manolya çiçeklerinin neredeyse hepsinin anavatanı Asya'dır. Manolya çiçeği her mevsim yeşil rengini korur. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açan manolya çiçeklerinin birçok rengi bulunur. Manolya çiçeği, ılıman iklimleri sever. Manolya çiçeği bahçede, parklarda ve saksılarda yetiştirilebilen bir çiçek türüdür.
Birçok çeşidi bulunan ve ekildikten sonra ilk senelerde bakıma muhtaç olan, olgunlaşıp yetiştiğinde ise çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan manolya çiçeklerinin, insan vücuduna çok fazla faydası bulunur. Bu faydalar;
- Manolya çiçeklerinin ateş düşürücü faydası bulunur.
- Manolya çiçeği ile elde edilen tonik ve uyarıcılar da bulunmaktadır.
- Manolya çiçeğinin kabukları; yılancık, dizanteri, hazımsızlık, ateş ve cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Sigara bağımlılığı kurtulmak için manolya kabuğundan elde edilen çay tüketilmelidir.
- Beyaz akıntı adına vajinal enjeksiyon şeklinde de kullanılmaktadır.
- Manolya çiçeği rahatlatan bir faydaya da sahiptir.
- Manolya çiçeği hava kirliliğini önleyici bir etkiye sahiptir.

manolya-33

Editör: Muhammet