Zonguldak

Hayrettin Gezer: “Kendini Koruyamayan Polis Çevresini Koruyamaz

Polis Emeklileri Derneği Başkanı Gezer’den Polislere Yönelik Şiddete Tepki: “Kendini Koruyamayan Polis Çevresini Koruyamaz”

Abone Ol

Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hayrettin Gezer, son günlerde polis memurlarına yönelik artan şiddet olaylarına dikkat çekerek açıklamalarda bulundu. Gezer, Türkiye genelinde yaşanan polis saldırılarına değinerek, polisin yasal yetkilerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Gezer, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, son zamanlarda polis memurlarına yönelik saldırılarla sarsılıyor. Beyoğlu’nda bir caninin, İstiklal Caddesi üzerinde bir polis memurunu ensesinden bıçaklaması, Tuzla’da dolandırıcılık suçundan aranan bir şüphelinin çatışmada bir polis memurunu yaralaması, Edirnespor ile Zonguldakspor arasında oynanan maçta alkollü bir kişinin polise yumruk atması ve Gaziantep’te hırsızlık vakasına müdahale eden polis ekiplerinin bir şüpheli ile çatışmaya girmesi gibi olaylar yaşandı. En son Konya’nın Selçuklu ilçesinde yardım çağrısına giden polis memuru Mustafa Topuz, saldırgan tarafından 7 bıçak darbesiyle ağır yaralandı. Saldırganın 33 suç kaydı bulunmasına rağmen polisin kendisini savunacak yeterli önlemi alamaması, Türkiye’deki polislerin ‘vur’ yetkisini ne ölçüde kullanabileceği sorusunu gündeme getirdi.”

Yasal Yetkiler Gözden Geçirilmeli

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun yedinci maddesine atıfta bulunan Gezer, polisin meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu, ancak bu yetkilerin uygulanmasında tereddüt yaşandığını belirtti. Kanuna göre polislerin gerekli durumlarda “direnişi kıracak ölçüde” silah kullanmaya yetkili olduğunu hatırlatan Gezer, polislere yönelik şiddet olaylarının artmasıyla bu yetkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Gezer, “Silahına davranan birçok meslektaşımızın açığa alındığını, ihraç edildiğini ve hatta hapse girdiğini biliyoruz. Bu nedenle çoğu zaman belimizdeki tabancayı taşıdığımızı dahi unutur hale geldik. Ekmeğimizden olmak ya da hapse girmek istemiyoruz. Polis memurlarının belirli aralıklarla eğitime tabi tutulması ve kanunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum,” dedi.

Polis memurlarının güvenliği için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Gezer, mevcut uygulamaların polis aleyhine olduğuna dair yaygın bir kanaat olduğunu da belirtti.