Her ne kadar “Etli Ekmek” deyince çoğumuzun aklına Konya’nın lahmacunu da andıran kuşbaşı etli pideye benzer yemeği geliyorsa da aslında etli ekmek Kastamonu'nun en lezzetli yemeklerindendir. İnce hamur açılır. Üzerine kıymalı harç sürülür. Sacda pişirilir. Kastamonu'da gittiğiniz her restaurantta etli ekmek bulabilirsiniz. Biz size Kastamonu'nun en bilindik ve lezzeti dilden dile dolaşan yemeklerini sıraladık. Kastamonu'da daha bir sürü yemek çeşidi olup, hepsi de birbirinden lezzetlidir. Kastamonu'ya gitmediyseniz bile bu lezzetleri tatmak için gitmeye değer.

Kastamonu Etli Ekmek Tarifi için Malzemeler

Hamuru için:

Bir paket instant maya

Dumandan etkilenen yangın söndürme personeli hastaneye kaldırıldı Dumandan etkilenen yangın söndürme personeli hastaneye kaldırıldı

Bir buçuk tatlı kaşığı tuz

Bir tatlı kaşığı toz şeker

İki bardak su

Dört – dört buçuk su bardağı un

İç harcı için:

Yarım kilo orta yağlı tek çekilmiş kıyma

İki orta boy kuru soğan

İki kaşık domates püresi veya sosu

Bir kaşık biber salçası

Bir tatlı kaşığı tuz

Bir çay kaşığı karabiber

Bir çay kaşığı pul biber

Bir adet kırmızı salçalık biber

Bir çay bardağı kadar ince kıyılmış maydanoz

Kastamonu Etli Ekmek Hamuru Tarifi: Un yoğurma kabına alınır ve ortası havuz şeklinde açılır. Üzerine tuz, şeker ve maya serpiştirilir. Azar azar su dökülerek yoğrulmaya başlanır. Gayet yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri örtülerek en az bir saat kadar mayalanmak üzere bırakılır. Bu esnada iç malzemeler hazırlanır.

Etli Ekmek harcı: Kıyma genişçe bir kâsenin içine konulur. Üzerine robotta çekilmiş veya çok ince doğranmış soğan, domates, biber salçası, ince kıyılmış kırmızıbiber ve maydanozlar ilave edilir. Tuz, karabiber ve pul biber eklenerek bütün malzeme iyice karıştırılır. Pidelerin üzerine kolayca sürülebilmesi için bir çay bardağı kadar su ilave edilerek kıymalı iç harcın bir miktar sulanması sağlanır.

Yapımı: Mayalanan hamur limondan biraz daha büyük bezelere ayrılır. Her bir beze büyük servis tabağı büyüklüğünde açılır. Yarısında kıymalı iç harçtan konulur. Diğer yarısı üzerine kapatılarak yarım ay şekli verilir. Birleşme yerlerine iyice bastırılır. İyice kızdırılmış yapışmaz vasıflı bir tavada iki taraflı olarak pişirilir. Arzu edilirse sıcakken iki tarafına tereyağı sürülür. Kastamonu Etli Ekmek sıcak olarak yanında ayranla veya üryani hoşafı ile servis edilir. (Virda Şahin)

WhatsApp-Image-2023-10-03-at-14.29.45WhatsApp-Image-2023-10-03-at-14.29.53-gigapixel-standard-scale-4_00x

Editör: Murat Barutçu