Zonguldak

İlber Ortaylı’nın Zonguldak anısı… “Açgözlü sermaye”

Türk tarihçi, akademisyen ve yazar olmasının yanı sıra Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olan İlber Ortaylı’nın yaptığı Zonguldak ve Safranbolu paylaşımı dikkat çekti.

Abone Ol

Türkiye’nin yakından tanıdığı Tarihçi İlber Ortaylı, 1964 yılına dair Safranbolu gözlemlerini aktardı. O dönemde Zonguldak’ın ilçesi olan Safranbolu ile ilgili “İlin en ilginç kazası” diyerek bahseden Ortaylı, “Safranbolu Türkiye’nin İtalya’sıdır.” dedi. Ortaylı öte yandan, 17 Ağustos 1994’te UNESCO’nun Safranbolu’yu dünya varlığına dahil etmesi durumunun hem olumlu hem de olumsuz etkiler doğurabileceğini ifade etti.

“ŞEHİRDEKİ İLGİNÇ TİPLERDEN BİRİSİ CİNCİ HANI’NIN MÜSTECİRİYDİ”

İlber Ortaylı, Safranbolu ile ilgili anısını şu sözlerle anlattı:

“Safranbolu'yu 1964 yazında Turizm Dairesi Başkanı Mukadder Sezgin’in tertiplettiği grubun içinde envanter için ziyaret etmiştim. Envanter Zonguldak’ta yapılıyordu. İlin en ilginç kazası da burasıydı. 4-5 gün kaldım. Şehirdeki ilginç tiplerden birisi Cinci Hanı’nın müsteciriydi. Adı galiba İbrahim Efendi’ydi. Han tamirat görmemişti ama kullanılıyordu. Hayat ortaçağ şehirlerinde gibiydi. Hamam da aynı şekilde kullanılıyordu. Kaymakamlık ‘Kale’ denen tepedeki hükümet konağındaydı. Sonra orası yandı veya yakıldı. Bunu bilemem. Ama konaklar hep ayaktaydı.”

“KARABÜK’ÜN KONUT İHTİYACINI KARŞILAMAK UĞRANA EKSERİSİ GİTTİ”

“Safranbolu Türkiye’nin İtalya’sıdır.” diyen Ortaylı, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Sakinleri baba konaklarında ve evlerinde oturmayı bir asalet ve görkem sorunu olarak ele alırlar. O yüzden de bugünlere kadar ulaştılar. Harap olan sadece bu vadinin üstündeki ‘Bağlar’ kesimidir. Maalesef büyüyen Karabük’ün konut ihtiyacını karşılamak uğrana ekserisi gitti.”

“SAFRANBOLU MİSTİK HAVASIYLA GÜZEL”

Safranbolu’nun UNESCO tarafından dünya varlığına dahil edilmesi ile ilgili konuşan Ortaylı, “UNESCO 17 Ağustos 1994’te burayı dünya varlığına dahil etti. Bu hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğuracak bir olay. Açgözlü sermayeyi çeker. Mesken ve arsa pahalığına arttırır. Bunlar tedbir alınacak konulardır. Safranbolu mistik havasıyla güzel...” dedi.

Öte yandan, Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı'dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'tan; Safranbolu, Yenice ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili olmuştu.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA