Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomideki daralmanın özellikle gelişmiş ekonomilerde tahminlerden iyi gelen ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerinin etkisiyle öngörülenden daha az olacağını belirterek, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4,4 küçülmesinin beklendiğini duyurdu. 2021 için büyüme tahminlerini aşağı revize eden, Fon, 2022 yılından önce global çıktının Covid-19 öncesine dönmesini beklemiyor. Türkiye için GSYİH tahminleri bu yıl %5 daralma, gelecek sene için ise %5 büyüme olarak sabit tutulduğu da belirtiliyor. IMF, “A long, uneven and uncertain ascent” (Uzun, engebeli ve belirsizliklerle dolu bir toparlanma) başlığı ile yayımladığı Ekim 2020 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, küresel ekonominin nisan ayındaki “büyük karantina” sırasına yaşadığı düşüşün derinliklerinden tırmanışa geçtiğine işaret ediyor. COVID-19 salgınının yayılmaya devam ettiği ve birçok ülkenin normalleşme sürecini yavaşlattığı belirtilen bu raporda, “Çin’de toparlanma beklenenden daha hızlı gerçekleşirken, küresel ekonominin pandemi öncesi faaliyet seviyesine geri dönüşü bir çok riske tabii” ifadesi de kullanılıyor.
* * *
Raporda, daha önce yüzde 5,2 küçülmesi beklenen küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,4 daralacağı tahmin edilirken, ekonomilerde beklenenden daha iyi gelen ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla verilerini yansıttığına işaret edilen raporda, karantina önlemlerinin azalmasıyla ekonomik faaliyetin beklenenden daha erken iyileştiği ve üçüncü çeyrekte daha güçlü bir toparlanmanın göstergesi olduğuna değiniliyor. Raporda ayrıca daha önceki duruma göre, küresel ekonominin 2021’de ise yüzde 5,2 büyüyeceği tahmin edildi. Gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini daha önce yüzde 5,4 olarak öngörülmüştü. Gelecek yılki toparlanmanın ardından, küresel büyümenin kademeli olarak orta vadede yaklaşık yüzde 3,5’e düşmesinin beklendiğine dikkat çekildiği raporda, salgının 1990’lardan bu yana küresel yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemeyi tersine çevireceği ve eşitsizliği artıracağı değerlendirmesinde bulunuluyor. Raporda, temel tahminleri çevreleyen belirsizliklerin alışılmadık derecede yüksek olduğu belirtilerek, aşı ve virüsün tedavisine yönelik gelişmelerle iş ortamında bulaşmayı azaltmak için yapılan değişikliklerin ekonomik faaliyetin öngörülenden daha hızlı bir şekilde salgın öncesi seviyelere dönmesine olanak sağlayabileceği de ifade ediliyor.
* * *
Diğer taraftan toparlanmanın ülkeler tarafından desteklenmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, sağlık krizinin sona erdirilmesi için de daha fazla uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğu vurgulanırken, IMF raporunda bazı ülkelere yönelik yeni büyüme tahminleri de paylaşıldı. Buna göre, daha önce yüzde 8 küçülmesi beklenen ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 4,3 daralacağı öngörülüyor.Bu arada Ülke ekonomisine ilişkin 2021’e ait büyüme beklentisinin ise yüzde 4,5’ten yüzde 3,1’e düşürüldüğüne değinilirken,Euro Bölgesi ekonomisinin de bu yıl yüzde 8,3 küçüleceği tahminine yer verilerek 2021’de yüzde 5,2 büyüyeceği öngörülüyor. Bölge ekonomisinin daha önce bu yıl yüzde 10,2 daralacağı, gelecek yıl ise 6 büyüyeceği tahmin edilmişti. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın büyüme tahmini bu yıl için yüzde eksi 7,8’den yüzde eksi 6’ya yükseltilirken, 2021 için yüzde 5,4’ten yüzde 4,2’ye düşürüldü. COVID-19 salgınından en çok etkilenen ülkelerden İtalya’nın da bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmini yüzde eksi 12,8’den yüzde eksi 10,6’ya yükseltirken, 2021 için yüzde 6,3’ten yüzde 5,2’ye çekiliyor.
* * *
Sonuç olarak, raporda, Fransa ekonomisine yönelik büyüme tahmini bu yıl için yüzde eksi 12,5’ten yüzde eksi 9,8’e çıkarılırken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 7,3’ten yüzde 6’ya düşürülerek daha önce 2020’de yüzde 12,8 daralması öngörülen İspanya ekonomisine yönelik tahminde değişikliğe gidilmezken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 6,3’ten yüzde 7,2’ye yükseltiliyor. Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen rapora göre, COVID-19 salgınının ortaya çıktığı Çin’de bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisi, yüzde 1’den yüzde 1,9’a yükseltildi. Çin ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 8,2 olarak bırakıldığına işaret ediliyor.Uluslararası Para Fonu koronavirüs salgınının etkisiyle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüksek oranda gerilemesini, gelecek yıl toparlamasını beklemeyi sürdürüyor. Rapora göre, Türkiye için bu yıl yüzde 5,0 olan daralma tahmini ile gelecek yıl yüzde 5,0 büyüme tahmini aynı şekilde kaldı. Raporda 2025 yılı için uzun dönemli büyüme tahmini yüzde 3,5 olarak açıklanıyor.IMF Raporunda ortalama tüketici fiyat beklentisi hem bu yıl, hem de gelecek yıl için yüzde 12,0’den yüzde 11,9’a çekildi. İki yıl için de yıl sonu tüketici fiyat beklentisi yüzde 12,0 oldu. Kurum 2025 yılında ortalama tüketici fiyat beklentisini de yüzde 11,0 olarak belirlemiş bulunuyor