Zonguldak

İstiklal Marşı'mızın dizeleri milli kimliğimizdir

Abone Ol

Bahadır açıklamasında, “Bağımsızlığın en önde gelen şartlarından biri milli marşlardır. Bugün dünya üzerinde bulunan iki yüzden fazla ülkenin marşları o toplumların genel karakterlerini yansıtırlar” diyerek şunları söyledi:

“102 yıldan beri bayramlarda ve törenlerde coşkuyla söylediğimiz İstiklal Marşı'mızın her kelimesi,her cümlesi ve her satırı Türk'ü anlatır. Bu ifadeler Türk'ün özgürlük, bağımsızlık ve  kahramanlık duygularının birer dışa vurumudurlar.

M. Akif Ersoy İstiklal Marşı'nda Türk kültürünü batı medeniyeti ile karşılaştırırken, onları "Tek dişi kalmış canavar" olarak niteler. Bu tanımlamala ile sömürgeci devletlerin artık dünya insanlığını tehdit edecek bir güç olmadıklarını anlatır. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy ciltler dolusu kitaplara sığmayacak duygu ve düşünceleri 10 kıta ve 41 mısrada anlatmıştır. O içinde yaşadığı toplumu tanımlarken " Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım." Beni zincirli köle yapmak mümkün değildir”

Bahadır, Anadolu insanının haklı davasının mutlaka başarıya ulaşacağını belirterek, zor şartlarda çıkış yolları bulmadaki yeteneklere sahip olduğumuzu da belirterek açıklamasına şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi milletlerin temel benlikleri normal şartlarda çok belirgin değildir. Ancak olağanüstü şartlar ortaya çıkınca halkın takındığı tavır ve eylemler onların gerçek kimlik, kişilik ve benliklerini ortaya çıkarır. Milli Marşımızın yazıldığı dönem Kurtuluş Savaşı'mızın en hareketli zamanlardır. Emperyalistlerin Anadolu'yu işgal ettiği bu olağan dışı şartlarda Türk toplumu yepyeni bir diriliş hareketine başlayacaktı. Bu diriliş hamlesinin en önemli kısımlarından birini İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921' deki kabulü oluşturur. Bu marş ile Türk milleti sonsuza kadar bağımsız yaşama azmi ve kararlılığı içinde olduğunu bütün dünyaya duyurmuştur. Marş kurtuluş savaşında Türk ordusunun ve Türk halkının direncini arttırmıştır.

Atatürk 'ün önderliğinde, son ocak sönmeyecek, Türk yıldızı sürekli parlayacaktır.

İşgalci emperyalistlere karşı kazanılan Büyük Türk zaferi sonunda İstiklal Marşı'mızı başımız

dik, sevinç, heyecan ve gururla söyleyebiliyoruz. Geçmişin hatalarından dersler çıkartarak

geleceği sağlam temeller üzerine oturtabiliriz.

İstiklal Marşı'mızın yazarı milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un yarışmada verilen ödülü almayıp bir Türk gibi davranarak hayır kurumuna bağışladığını hatırlatmakta fayda görüyorum. Böylece şiirdeki ifadelerle de çelişmemiştir. Milli şairimizi, kurtuluş savaşı önderi Mustafa Kemal 'i, kahraman ordumuzu ve fedakar Kuvayı Milliye birliklerini de rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” (Şaban YILMAZ)