Zonguldak

Kaçak maden faciasında aileye şok karar: Sınır dışı edilebilirler!

Zonguldak’ta kaçak bir maden ocağında ölümünün ardından yakıldığı iddia edilen Vezir Mohammed Nourtani’nin ailesi sınır dışı edilebilir!

Abone Ol

Zonguldak'ta 10 Kasım 2023 tarihinde çalıştığı kaçak maden ocağında hayatını kaybeden Afganistan uyruklu Vezir Mohammed Nourtani'nin (50) cesedi, olayın ortaya çıkması halinde ocağın kapanacağından korkan maden ocağı sahipleri tarafından yakıldı. Nourtani'nin eşi Qamer Gül Meliki (38), üç çocuğu ve gelini, geri döndüklerinde ölüm tehdidi olduğu gerekçesiyle yaptıkları uluslararası koruma başvurusu reddedildi. Bu karara itiraz ettikleri Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. Bölge İdari Dava Dairesi de itirazı reddetti. Mahkeme, Nourtani ailesinin başvurusunu kabul edecek şartların bulunmadığını ve davacıların zulme uğrayacağına dair bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Olay, 10 Kasım 2023 tarihinde Kırat Mahallesi Koca Osman Sokak'ta gerçekleşti. Yoldan geçenler, ormanda yanmış bir ceset buldu ve durumu yetkililere bildirdi. Yapılan incelemelerde, cesedin kaçak bir maden ocağında çalışan Vezir Mohammed Nourtani'ye ait olduğu belirlendi. Otopside Nourtani'nin 9 Kasım'da öldüğü tespit edildi. Maden ocağının sahipleri Hakan Körnöş (46), Enver Gideroğlu (34) ve Körnöş'ün kuzeni Ahmet Aydın (52) tutuklandı. Diğer üç çalışan ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kaçak ocağın, olaydan dört gün önce kapatıldığı ancak tekrar açıldığı belirlendi. İddianamede, Nourtani'nin iş kazası sonucu hayatını kaybettiği ve cesedinin yakıldığı belirtildi. Şüpheliler hakkında "İştirak halinde kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı.

Nourtani ailesi, aşevinden gelen yemek ve hayırseverlerin yardımlarıyla geçimlerini sağlıyor. Aileden yürüme engelli Seyyid Mohammad (22) için protez bacak, işitme engelli Ali Rıza Nourtani (13) için ise işitme cihazı valilik tarafından temin edildi. Ailenin daha önce Afganistan'da ölüm tehdidi altında oldukları gerekçesiyle yaptığı uluslararası koruma başvurusu Zonguldak Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından reddedildi.

Aile, bu karara itiraz ederek Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi'nden geçici koruma statüsü talep etti. Ancak mahkeme, uluslararası koruma başvurusunun kabulüne olanak sağlayacak şartların mevcut olmadığını belirterek itirazı reddetti. Mahkeme, Nourtani ailesinin ülkesine dönmek istememesinin gerekçesinin evsiz kalma ve iş bulamama endişesi olduğunu, ülkelerinde kötü muamele görmediklerini belirtti. Bu kararın ardından Nourtani ailesi sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Vezir Mohammed Nourtani'nin cesedini yakan sanıkların yargılanması ise devam ediyor.