Zonguldak

Kahveci, Vergi Tasarısı ve Vergi cezaları hakkında açıklama yaptı

Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, ‘Yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak olan Vergi Tasarısı ve Vergi Cezaları hakkında nihai taslağın oluşturulması  sürecine katkı sağlaması amacıyla sunulan ve tarafımızca dikkat çeken bazı önemli konu başlıkları hakkındaki görüşlerimizi sunuyoruz” dedi.

Abone Ol

Kahveci açıklamasında, “Özellikle uluslararası alanda pek çok ülkede faaliyetleri olan büyük ölçekli yabancı kuruluşlar için OECD düzenlemelerinde de ön plana çıkan Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması getirilmesini uygun bulduğumuzu belirtmek isteriz” diyerek şunları söyledi:

“Bilindiği üzere, Beyan Esasına dayalı tüm vergi sistemlerinde, beyan edilen kazanç ve iratların doğruluğunun tespiti her zaman vergi idaresinin denetim birimlerince denetlenebilmesi yetki ve olanağı bulunmaktadır. Bu durum, özellikle ülkemizin sunmuş olduğu vergisel bazı avantajları dikkate alarak yatırım yapan yerli ve yabancı şirketlerimizin ülkemize olan güvenini de olumsuz olarak etkileyecek, hukuki ihtilafların artmasına yol açabilecek ve asıl ihtiyacımız olan doğrudan sermaye yatırımlarının da başka ülkelere kaymasına yol açabilecektir.

Vergi mevzuatımızda yer alan Özel Usulsüzlük ve Usulsüzlük cezalarının tamamına yakını ihlali yapan mükelleflere kesilmesine rağmen maalesef uygulamadaki alışkanlıklardan dolayı bu cezaların büyük çoğunluğunun, mükellefler tarafından muhasebe meslek mensuplarına ödetilmesi konusunda genel bir eğilim olduğu bilinmektedir. Özellikle uygulamada yaygın olarak karşılaşılan ve sonuçları muhasebe meslek mensuplarına doğrudan yansıyan ceza uygulamalarına ve bu ceza uygulamaları için kamuoyuna ilk yansıyan sunumlardan elde edilen bilgilere göre artırılması öngörülen yeni ceza tutarlarına aşağıda bazı örnek olarak verilmektedir.

Devreden KDV tutarının gider veya maliyet olarak dikkate alınmasını sağlamak esasen katlanılan vergi finansman yükünün sadece % 25 lik kısmının vergi yoluyla iade alınmasına (ya da daha az gelir veya kurumlar vergisi ödenmesine) imkan sağlayacak olup, halen fazla ödenmiş olan KDV tutarının % 75 lik kısmının mükellef üzerinde finansman yükü olarak kalmasına devam edecektir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, KDV de indirim mekanizmasında ödenen vergi tutarı, hesaplanan vergi tutarından tenzil edilmesi öngörülmektedir. Bu nedenle getirilecek düzenlemede, devreden KDV tutarının gider veya maliyet olarak dikkate alınması imkânı yerine hesaplanan Gelir veya Kurumlar vergisinden doğrudan tenzil imkânı verilmesi şekline dönüştürülmelidir”