Karadeniz Bölgesi'nde hızla yayılan kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys), Türkiye'nin tarımsal üretimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Meyve ağaçları, sebzeler ve diğer tarım ürünlerine büyük zarar veren bu böcek türü, özellikle tarım bölgelerinde ciddi ekonomik kayıplara yol açabiliyor.

Demirsiz beton döküp merdiven yapmışlar Demirsiz beton döküp merdiven yapmışlar

Son olarak Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde görülen kahverengi kokarca böceği, bölgedeki çiftçiler ve yetkililer için alarm zillerini çaldırdı. Eski belediye meclis üyesi Adnan Açıcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu zararlı böceğin Gelik'te de görülmeye başlandığını duyurdu. Açıcı, kahverengi kokarcaya ait fotoğrafları paylaşarak, "Kahverengi tehlike maalesef Gelik'te de görülmeye başlandı.” dedi ve yetkilileri acil önlem almaya davet etti.

Kahverengi kokarca böceği, özellikle tarım alanlarında yaygın olarak görüldüğünde, bitki yapraklarını ve meyveleri delerek zarar veriyor ve ürünlerin kalite ve verimini düşürüyor. Uzmanlar, bu zararlıya karşı mücadelenin erken dönemde başlamasının önemine dikkat çekiyor ve halkı bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi