Esnafa kredi müjdesi Esnafa kredi müjdesi

Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'nin kamu harcamalarında tasarruf sağlamayı, bürokratik işlemleri azaltmayı ve kaynakların etkili kullanımını hedeflediğini belirten Şimşek, Milli Güvenlik Kurulu'nun son toplantısında yapay zekanın önemine de vurgu yapıldığını ifade etti. Şimşek, bu genelge doğrultusunda bakanlık olarak atılacak adımları titizlikle planladıklarını ve uygulamaya koyduklarını söyledi.

Bakanlık kaynaklarının verimli kullanılmasının ve gereksiz harcamaların önlenmesinin önemine dikkat çeken Şimşek, hizmet kalitesinin artırılması amacıyla muhasebe hizmetlerinin modern bilişim teknolojileriyle merkezden yürütüleceğini belirtti. "Teknoloji ile kamuyu küçültürken hizmet kalitesinden ödün verilmeyecek" diyen Şimşek, tasarruf tedbirlerinin diğer kamu kurumlarında olduğu gibi kendi bakanlıklarında da uygulanacağını ifade etti.

Şimşek, kamu mali yönetiminde dijital uygulamaların yaygınlaştırılması ve muhasebe sistemlerinin bilişim altyapısının güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Bakanlık olarak, Muhasebat ve Bilgi Teknolojileri genel müdürlükleri ile önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Şimşek, "Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni devreye sokacağız" dedi.

Şimşek, yapay zeka ile karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliğinin artırılacağını, verimsiz harcama alanlarının tasfiye edileceğini ve kamu harcamalarında verimliliğin yükseltileceğini söyledi. Ayrıca, yapay zeka destekli risk odaklı mali denetim altyapısının oluşturularak iç ve dış denetim faaliyetlerinin etkinliğine katkı sağlanacağını belirtti.

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi kapsamında yürütülecek proje ile yapay zekanın giderleri ayrıntılı analiz ederek tasarruf fırsatlarını belirleyeceğini ve kurumsallaşmış harcama önerileri sunacağını ifade eden Şimşek, projede TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olarak yer aldığını kaydetti.

Şimşek, yapay zekanın Muhasebat Genel Müdürlüğü'ne bağlı çeşitli platformlarda veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanacağını belirtti. İki ay içinde ön hazırlık çalışmalarını tamamlayıp, 12 ay gibi kısa bir süre sonunda yapay zeka destekli harcama ve ödemeleri hedeflediklerini açıkladı. Şimşek, bu projenin Türkiye'nin kamu harcamalarına niteliksel değer kazandıracağını ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacağını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi