Karabük Haber – Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) altında toplanan firmalar ve yönetim ekibi, “Tanışma ve Değerlendirme Toplantısı”nda bir araya geldi. Yeni KBÜ Teknokent binasının yapılmasının gündeme geldiği toplantıda, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir “KARDEMİR olarak 20 yıllık kira karşılığında 250 Milyon TL’lik yeni Teknokent binasını yapabiliriz” dedi.
Kuluçka merkezleri, AR-GE ofisleri, modern altyapı ve araştırma geliştirme laboratuvarlarıyla hizmet veren Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) altında toplanan firmalar ve yönetim ekibi “Tanışma ve Değerlendirme Toplantısı”nda bir araya geldi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın ev sahipliğinde Karabük Üniversitesi Konuk Evinde düzenlenen toplantıya, Karabük Valisi Mustafa Yavuz, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, ile Teknokent çatısı altında toplanan firma temsilcileri katıldı.
Tanışma ve Değerlendirme Toplantısında konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Valiliği, Üniversitesi, KARDEMİR’i, Ticaret ve Sanayi Odası ile ve aynı zamanda iş insanlarımız ile ele ele verdiğimiz zaman başaramayacağımız hiçbir şeyin olmayacağını düşünüyorum. Çünkü birlikten ve beraberlikten kuvvet doğacağını çok iyi biliyoruz” dedi. Vali Yavuz, Karabük Valiliği olarak Karabük için yapılan her projede var olduklarını dile getirerek, “Hiçbir konuda geride durmayacağımızı belirtmek istiyorum. Çünkü bu bir bayrak teslimi, bizden önceki meslektaşlarımızdan, hocalarımızdan aldığımız bayrağı daha ilerilere taşıma noktasında sorumluluğumuz var. İnşallah Teknokent özelinde ilimize faydalı, yararlı kararlar alırız. Önemli olarak ifade etmeliyim ki; bölgeyi düşünerek hareket etmemiz lazım, bölgenin tüm illeri birbirleri ile bağlantılı. Bartın’da bir olay bizi, bizde olan bir olay Zonguldak’ı veya Kastamonu’yu etkiliyor. Karabük’te önemli bir model oluştururuz, buna da Teknokent ile başlarız. Örnek bir model, tüm Karabük halkının huzuru, refahı ve ilimizin gelişip kalkınması için hepimiz ele ele vermeliyiz. Rektörümüze ev sahipliği için teşekkür ediyorum. Aynı şekilde siz değerli katılımcılarımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Teknokent’i yeniden masaya yatırmak, analiz etmek, incelemek ve Teknokent kapsamında Karabük’te, bölgede ve Türkiye çapında neler yapılabileceği amacıyla bir araya gelindiğini belirterek, “Bu bir başlangıç, inşallah bundan sonra düzenli olarak ‘Çalışmalarımızı Teknokent çerçevesinde nasıl yürütebiliriz, nasıl düzenleyebiliriz?’ Bunun gayreti içerisindeyiz. Pek çok görüşme yapıyoruz, Teknokent kapsamında bir yenilenme, yeniden yapılanma ve proje bazlı farklı çalışmalar oluşturma gibi bir süreç içerisindeyiz. Bu konuda hamdolsun epey bir ilerleme kaydettik” dedi.
Karabük Üniversitesi Teknokent’in yüzde 100 doluluk oranına sahip olduğunu belirten Rektör Kırışık, bu durumun yeni başvurular olduğu anlamına geldiğini ifade etti.
Rektör Kırışık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Teknokent’i sadece bir yer kiralayan, onun karşılığında teknolojik sahada belli hizmetlerin alındığı bir yer olarak değil de bunu koordine eden, teknolojiyi, teknolojik dönüşümü, teknolojik gelişmeyi planlayan, yöneten, koordine eden, kurumlar arası, şirketler arası iş birlikleri sağlayan ve ilimiz, bölgemiz ve Türkiye çapında olmak üzere uluslararası düzeyde de istiyoruz, bu düzeyde gelişime hizmet eden etkin bir kuruluş olarak yapılandırmayı düşünüyoruz. Bu kapsamda diğer Teknokentler ve rektörlerimiz ile görüşmelerimizde Türkiye’deki bütün Teknokentleri kapsayan bir örgütlenme modeli üzerinde de çalışıyoruz. Bu konuda da olumlu gelişmeler var. Teknokentlerde benzer alanlarda faaliyet gösteren şirketler oluyor. Bunlar iş birlikleri yapabilir veya bir alanda biri çalışıyorsa öbürü başka bir alana yönelebilir. Pazarlama konusunda ortaklıklar düşünülebilir ya da toplu bir bütçeyle pazarlama konusunda daha profesyonel bir destek alınabilir. Karşı karşıya kaldığımız en önemli sorunlardan bir tanesinin pazarlama stratejisi olduğunu gözlemliyoruz. Hem bir örgütlenme sorunu hem bir yaklaşım değişimi tarzında farklı değişimlere ve yeniliklere ihtiyaç duyduğumuzu görüyoruz.”
Teknokent’in bundan sonraki süreçte Karabük’ün sanayisinde ve ticaretinde çok daha aktif bir rol oynayacağına işaret eden Rektör Kırışık, “Teknokent, ilimizin özellikleri kapsamında mutlaka bir değerlendirme yapmalı, öncelikli olarak belli konuları gündemine almalı. ‘İlimizin güçlü yönleri neler, zayıf yönleri neler, hangi alanlar geliştirilebilir, ilimizin ne tür fırsatları var, ne tür tehditler var, tehditler nasıl giderilebilir, fırsatlar nasıl kullanılabilir?’ şeklinde mutlaka hep birlikte bir analiz yapmak ve Teknokentimizi bu şekilde düşünmek zorundayız. Bu konuda gerçekten Sayın Valimizin son derece olumlu bir yaklaşımı var, kendisine teşekkür ediyorum. İlimizin bu sahada gelişmesi için çok pozitif katkılar sunuyorlar. Ne zaman desteğe, yardıma ihtiyacımız olsa sağ olsun hemen yardım ediyorlar, destek oluyorlar. Kendisine huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Ticaret ve Sanayi Odamızla da bu kapsamda iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamız Başkanı Fatih Çapraz sağ olsun birlikte hareket etme, organizasyonel yönlerimizi geliştirme, iş birlikleri yapma, yeni fırsatları değerlendirme noktasında kendisine teşekkür ediyorum, son derece olumlu bir yaklaşım gösteriyor. Ticaret ve Sanayi Odamızla çok yakinen çalışarak bu süreci de yönetme, yürütmek istiyoruz. KARDEMİR bizim için son derece önemli bir kuruluş. Başkanımız da yeni geldi. Kardemir’de bu anlamda yenilikler planlıyor, yeni organizasyonlar, yeni bir yaklaşım içerisindeler. Kardemir’in de bu süreç içerisinde çok aktif bir şekilde yer alacağına, ilimizin gelişimine ve Teknokent’in gelişimine çok büyük katkılar sunacağına inanıyoruz. İş birliği içerisinde bu süreci hep birlikte yönetmemiz, yürütmemiz gerekiyor. Geldiğimizden beri ana eksende söylediğimiz bir şey var. Eğer iş birliği yaparsak çok hızlı sonuç alırız, iş birliği yapmazsak tek tek çalışırsak o zaman ilerlememiz biraz yavaş gerçekleşecektir. Bu hususta hepinizin desteğine, katkısına, pozitif üretimimize ihtiyacımız var. Teknokent’in bundan sonraki süreçte ilimiz sanayisinde, ticaretinde çok daha aktif bir rol oynayacağı yeni bir sayfa, yeni bir pencere açmak istiyoruz. Bu konuda pek çok girişimimiz oldu. Bunları da görüştükçe, görüşmeler yaptıkça detaylarını sizlerle paylaşacağız. Çok olumlu bir gidişat var. Şu ana kadar edindiğim izlenim bu yönde. Görüşmelerimizden de aldığımız izlenimler bu yönde. İnşallah ilimiz, protokolümüz ile Valimizin de önderliğinde bu çalışmaları başarıya ulaştıracağımıza kuşkum yok. Hepinize yeniden buraya geldiğiniz, teşrif ettiğiniz, davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Demir çelik üretimindeki kullanılan makineler, fırınlar dışarıdan geliyorsa orada katma değeri düşüyor. Bunlara kafa yorarak, buralara yoğunlaşırsak ve demir çelik esaslı konuştuğum için oradan yapılacak çok iş olduğunu gördüm. Gerçekten çok fırsat olduğunu görüyorum, yapılacak çok şey olduğunu görüyorum. Milli ve yerli teknoloji anlamında çok anlatacak şey var. Bunların da kafa yorma yeri Üniversite burada, Teknokent burada, piyasanın insanları buradasınız” dedi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, “Ben öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bu toplantıları en azından yılda bir defa yapmamız gerektiğini düşünüyorum. En son yine burada toplandığımızda ben masanın bu tarafında değildim. Rahmetli babam Nazım Çapraz Teknokent’in kurucu üyelerinin ilk başında yer alıyordu. Bu Teknokent’in kurulması için de heyecanla tüm iş insanlarını davet etmişti. Gelinen süreçte tabii iş insanlarımız, bugün ben Oda Başkanı olmam hasebiyle üyelerimiz; Teknokentin çalışma alanı, faaliyet sahası, istihdam yapısı ve özelliklerini faydalarını merak ediyorlar. Onun için ben bu daveti gerçekleştirdiğiniz için Rektörüm, çok teşekkür ediyorum. En azından iş insanlarımız ve üyelerimiz bilgi sahibi olmuş olacaklar. Bundan sonraki süreçte de neler yapılabilir onları konuşabileceğiz. Ben çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Karabük Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Tahir Güneşer, “Yeni şirket kurulma aşamasında hem de daha sonraki süreçlerde detaylı eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Firmalarımızın kendi içlerindeki iş birliğini geliştirme, zenginleştirme çalışmalarını yürütüyoruz ve ayrıca iş geliştirme fırsatları, yani ‘Yurt dışından ve yurt içinden firmalarla içerdeki firmalarımıza iş birliği ortamları oluşturalım’ diye çalışmalar yapıyoruz. Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında faaliyetleri yapıyoruz. Bir de firmalarımızın projelerinin pazarlaması için de çalışıyoruz. Tohum merkezimizde bu zamana kadar biraz önce de örneklerini gördüğünüz gibi yetiştirdiğimiz bu projelerden başarılı olanlar var, henüz yetişme aşamasında olanlar var. Aslında bu alana daha fazla yatırım yapabilme imkanımız, bütçe ayırabilme imkanımız olsa arkadaşlarımızı desteklemeyi daha profesyonel hale getirebiliriz diye düşünüyoruz. Hâlihazırdaki binamız bu binanın terasına bir çelik konstrüksiyonla bir kat çıkarak o bölgeyi bizim için tohum merkezi olarak kullanılabilir hale getirmek, böylelikle yüzde 30 civarında ek bir alan kazanma planımız var. Yaklaşık 15 milyonluk bir proje öngörülüyor. Diğer projemiz ise bizim arazimiz köşesinde beş katlı bağımsız bir Teknokent binası tasarımı. Şu an için bu projemizi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla görüşüyoruz, 28 Kasım’da tekrar bakanlık yetkilileriyle birlikte toplantımız olacak. Bu proje de 250 milyonluk bir proje bu konuyla ilgili de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” diye konuştu.
Teknokent Genel Müdürü Güneşer’in sunumunun ardından protokol üyeleri ve firma temsilcileri tarafından kuluçka ve ön kuluçka projeleri ile yeni teşebbüslerin gelişiminin, Üniversitedeki akademisyenler ve piyasadaki uzmanlardan mentörlük desteği almanın önemine dair konuşmalar gerçekleşti. Yeni KBÜ Teknokent binasının yapılmasının gündeme geldiği toplantıda KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir “KARDEMİR olarak 20 yıllık kira karşılığında 250 Milyon TL’lik yeni Teknokent binasını yapabiliriz” dedi. İHA