Çaycuma

Karadeniz’de bir ilk! Çaycumalı balıkçının ağına takıldı.

Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde balıkçılık yapan Sezgin Gültepe, sabah saatlerinde Karadeniz'e teknesiyle açıldı. Gültepe balık ağlarını topladığı sırada beklenmedik bir balıkla karşılaştı.

Abone Ol

Marmara Denizi'nin sularında yaşayan Fener balığı Karadeniz'in serin sularında gezdiği sırada balıkçı Sezgin Gültepe'nin ağlarına yakalandı. Gültepe, balığı görünce kısada olsa şoka girdi. Uzun bir zamandır beldede balıkçılık mesleği ile uğraşan Gültepe balığın Karadeniz'de nadir görüldüğünü ifade ederek, ağlarına takıldığını ifade etti.

FENER BALIĞI NEDİR?

Lophiidae familyasına ait bir balık türü. Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin derinliklerindeki karanlıkta ışık yaparak ufak balıkları avlar. Türkiye'de Akdeniz, Ege denizi ve Marmara denizinde bulunur. Ayrıca Atlas Okyanusunda da bulunur.

Vücudu çok yassıdır, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı vardır. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır. Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler, ışık üretirler. Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ışığı merak edip tam ağzına kadar yaklaşan küçük balıklardan beslenir. 300-350 metre derinliklerde yaşarlar.

FENER BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR?

Bu balık, tavada kızartma, ızgara, fırınlama ve çorba ve güveçte haşlama dahil hemen hemen her pişirme yöntemi kullanılarak hazırlanabilir. Yağsız eti fazla pişirilirse kurur, bu yüzden buna dikkat ettiğinizden emin olun. Fener balığı piştiğinde beyaz bir ete sahip olacaktır. (Haber merkezi)