Adalet Bakanlığı, Biyometrik İmza Yöntemi ile Takip Sistemi'nde (BİOSİS) yapılan çalışmaların sonuna gelindiğini duyurdu. Bu yeni sistemle birlikte, denetimli serbestlik kapsamında karakola imza verme zorunluluğunun ortadan kaldırılması planlanıyor. Böylelikle, yükümlülerin elektronik cihazlar ya da telefonlar aracılığıyla takip edilmesi sağlanacak.
Dünyada bir ilki gerçekleştirecek olan bu sistem, denetimli serbestlik kapsamında yaklaşık 300 bin kişinin takibini BİOSİS ile gerçekleştirmeyi hedefliyor. İlerleyen dönemde ihalesinin yapılması planlanan BİOSİS'in Türkiye genelinde uygulanması bekleniyor.
BİOSİS'in işleyişi şu şekilde olacak: Denetimli serbestlik tedbirlerinin daha kolay uygulanabilmesi için sistem geliştirildi. Elektronik izleme kapsamında şu anda 4 alanda ünite kullanılıyor: konutun terk edilmemesi, belirlenen yerlere gitmek veya belirli alanların terk edilmesinin engellenmesi, alkol kullanımı ve mağdur koruma üniteleri.
Halihazırda 300 bin civarında yükümlü bulunurken, elektronik izleme kapasitesi sadece 3 bin kişiyle sınırlı. Ancak BİOSİS sayesinde 300 bin kişinin elektronik takibi mümkün hale gelecek.
Yükümlülerin rızaları alınarak, kendilerine ait elektronik cihazlara sistem yüklenecek. Biyometrik doğrulama yöntemleri ve GPS özellikleri kullanılarak takip yapılacak. Böylelikle saha personeline olan ihtiyaç da azalacak.
Yükümlülerin elektronik cihazlarına bildirim gönderilerek konumları ve biyometrik verileri istenilen her an kolaylıkla tespit edilebilecek. Bu sayede, yükümlülerin bulunduğu yere denetim personeli gönderilmesine gerek kalmayacak, bu da personel tasarrufunu sağlayacak.
Kamu yararına çalışmada yükümlünün yerinde olup olmadığı uzaktan kontrol edilebilecek. Elektronik cihazı üzerinden gerektiği yerde olup olmadığı kolayca tespit edilebilecek.
Sistem ayrıca, belirli bir bölgeye girmeme veya belirlenen bölgeden çıkmama yükümlülüğü olan yükümlülerin de takibini sağlayacak. Kısıtlı bölgeye girmesi veya çıkması durumunda sistem otomatik olarak uyarı verecek.
Ayrıca, uyuşturucu kullanma, bulundurma ve satma gibi suçları işleyenler de BİOSİS ile takip edilebilecek. Bu sistemle birlikte denetimli serbestlik sürecinin daha etkin ve kolay bir şekilde yönetilmesi hedefleniyor.