Karadeniz’de yaşayan, Zonguldak’ta da balıkçıların ağ ve oltalarına takılan bir balık olan Gelincik balığı bir dip balığıdır ve sık sık da mezgit ile karıştırılır. Çünkü rengi yapısı ve boyu ile mezgiti andırır.
Mezgitten tek farkı sırtında bulunan dikenlerin aşırı zehirli olmasıdır. Oltadan ya da ağdan çıkarırken dikkatli olmayıp mezgit diye kavradığınızda elinize dikeni batarsa anında battığı yeri şişirip müthiş bir acıyla sızlatır ve bu sızlama aylarca da sürebilir. Parmağınıza battığında birkaç ay parmağınızı bükemeyebilirsiniz.
Gelincik balığı lezzetli bir balıktır bu nedenle örneğin İstanbul’da tezgahlarda pahalı balıklardan biri olarak yerini alır. Balıkçılar gelincik balığına lüfer veya uskumrudan fazla fiyat talep ederler. Zonguldak’ta ise değeri bilinmez ve yakalandığında denize atılır.
Gelincik balığının bir başka özelliği ise derisinin, halk deyimiyle, “kayış” gibi olmasıdır. Jiletle bile kesilmez. Kedinin önüne atarsanız kedi saatlerde derisini dişler ama bir türlü balığı parçalayıp yiyemez. Bu nedenle pişirme teknikleri arasında haşladıktan sonra derisini tulum çıkarma ve sonra çeşitli biçimde yeme vardır. (Haber: Sermet Aksu)