Zonguldak

Kemal Bulut, “Sorunlarla yeni eğitim yılı başlıyor”

Sol Parti Zonguldak İl Örgütü adına açıklama yapan Eğitimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Kemal Bulut, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının pek çok sorunla başlayacağını belirtti.

Abone Ol

Sol Parti Zonguldak İl Eğitim Sekreteri Elçin Kınay da, 9 Eylül’de başlayacak olan eğitim-öğretim yılını değerlendirirken, partinin Zonguldak İl Örgütü tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Başkanı İsmail Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Eğitim Masrafları Büyük Sorun

Sol Parti Zonguldak İl Örgütü adına konuşan Kemal Bulut, "AK Parti yarattığı ekonomik kriz nedeniyle halkımız geçim sıkıntısı yaşarken, çocuklarının eğitim masrafları da önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle Zonguldak’taki ilgili çevre ve kurumları sorumluluğa davet ediyoruz" dedi.

Üniversite Öğrencilerinin Barınma Sorunu İçin Duyarlılık Çağrısı

Kemal Bulut, üniversite için il dışından gelen öğrencilerin barınma sorunu hakkında Zonguldak Valisi ve İl Milli Eğitim Müdürüne çağrıda bulunarak şu açıklamayı yaptı:

"2024-2025 eğitim yılı başlamak üzere ve bu yıl önceki yıllara göre daha fazla sorun barındırıyor. Eğitim, sürekli değişen Bakanlık politikalarıyla deneme tahtasına çevrildi. Eğitimde muhafazakâr ve gerici yaklaşımlar öncelik haline geldi. Bilimsel, laik, çağdaş ve kamusal eğitim anlayışından uzaklaşan bu zihniyet, okulları imam hatipleştirme sürecine soktu. ÇEDES gibi uygulamalarla eğitim, tarikatlar ve radikal dinci vakıfların kontrolüne bırakıldı. 

Bu zihniyet eğitimin kalitesini her yıl daha da bozmakta; Türkiye, uluslararası eğitim sıralamalarında gerilemekte. Gençler özel okullara, yurt dışına yönelmekte; mezun olanların büyük bir kısmı yurt dışına gitmeyi tercih etmektedir. Ekonomik kriz nedeniyle çocuklarını özel okullara gönderemeyenler ise imam hatip okullarına mecbur kalmaktadır.

AKP’nin ekonomik politikaları halkı zor durumda bırakmakta, eğitim masrafları aileler için büyük bir yük oluşturmaktadır. Bu nedenle Zonguldak’taki ilgili çevreleri ve kurumları sorumluluğa davet ediyoruz."

Barınma Sorunu ve Diğer Sorunlar İçin Çözüm Önerileri

Bulut, barınma sorununa dikkat çekerek, "Vali ve Milli Eğitim Müdüründen beklentimiz, il dışından gelen üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmektir. Daha fazla yurt inşa ederek bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Ayrıca, çocuklarımızın okul önlerinde kötü alışkanlıklara sürüklenmesini önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.

Kemal Bulut, velilere yüklenen temizlik masraflarının kamu tarafından karşılanması, öğretmenlerin kadrolu istihdam edilmesi ve eğitimde ÇEDES uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirtti. Eğitim emekçilerini de bilimsellikten uzak uygulamalara karşı durmaya ve sendikal mücadeleye davet etti.

Velilere, Ev Sahiplerine ve Esnafa Çağrı

Bulut, ekonomik kriz nedeniyle okul malzemelerine zam yapan esnafı ve öğrencilere yüksek kira bedeli uygulayan ev sahiplerini de daha duyarlı olmaya davet etti. Ayrıca belediyeleri, öğrenci ulaşım ücretlerini makul seviyelere çekmeye çağırdı.

“Parasız, Laik ve Bilimsel Eğitim Temel Haktır"

"Parasız, ulaşılabilir, bilimsel ve laik eğitim çocuklarımızın en temel hakkıdır. Bu hakka zarar veren her türlü uygulamaya karşı duyarlı olmalıyız" diyen Bulut, tüm siyasi partileri, sendikaları, sivil toplum örgütlerini ve velileri birleşik mücadeleye davet etti.

"Gençlerimiz, ülkemizin geleceği ve teminatıdır. Eğitimi karanlığa sürükleyen bu zihniyete karşı mücadelede herkesin yanımızda olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Haber: Fadime YILMAZ ELMA