Zonguldak

Kendi balığını kendin tut

Balık fiyatlarındaki artış vatandaşları amatör balıkçılığa yöneltti

Abone Ol

Bilindiği gibi Karadeniz’de balık nesli gittikçe azaldı. Eski yıllarda bol bol yakalanan lüfer, mezgit, uskumru, kalkan, zargan, barbun vs. gibi balıklar şimdilerde seyrek olarak yakalanıyor ve bu nedenle de orta gelirli bir vatandaşın bunları satın alabilmesini olanaksız kılıyor.

Sorumsuzca ve bilinçsizce avlanan ve trol avıyla da katliama uğrayan balık türleri artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıyla. Şimdiki nesil çocuklar arasında balık yememiş olanlar var. Hatta balık türlerini tanımayanlar bile var.

Balık çeşitlerinin ve miktarının azalması bunların tezgahtaki fiyatlarını da yükseltirken önümüzdeki aylarda bir kilo istavrit veya mezgitin kilosunun 200 liradan aşağı satılamayacağı görüşü halk arasında hakim. Bunlar da normal boyutlarının altında balıklar olarak oraya çıkıyor. İri olanlarının fiyatları ise katlanıyor.

Bu durumda da vatandaşlar arasında “kendi balığını kendin tut” görüşü ortaya çıkıyor, bu kapsamda da Zonguldak Kozlu sahilinde ve diğer sahilleri çevreleyen kayalıklarda gün boyu balık tutan insanlar göze çarpıyor. Amatör balıkçıların sayısı da artıyor.

Buna paralel olarak da Zonguldak kent merkezinde peş peşe balık malzemesi satan işyerleri açılıyor. Balık malzemeleri tedarik eden bu işyerlerinin müşterileri de günden güne artıyor.

Balığa çıkıp da kendine fazla gelecek kadar avlayanlar ise bunları satarak bütçelerine katkıda bulunuyorlar.