Zonguldak

Kestane seneye bin lira, balı 4 bin

Bal üreticisi Mustafa Acar yöredeki kestane ağaçlarının hava kirliliği nedeniyle kuruduğunu, bunun da bal üretimini etkilediğini söyledi

Abone Ol

Zonguldak’ta gerek pazaryerlerinde gerekse manavlarda satışa sunulan kestanenin yüksek fiyatları vatandaşı düşündürüyor ve üzüyor.

250 liradan başlayan 1 kilo kestane fiyatı 400 lirayla kadar da çıkabiliyor. Bu yüksek kestane fiyatları yörenin ünlü kestane balı satışını da etkiliyor ve bir kiloluk bir kavanoz balın fiyatı binlerce lira ile ölçülebiliyor.

30 yıllık bal üreticisi ve arıcı Mustafa Acar durumun vahametini açıklarken bunun nedenini ise kestane ağaçlarının kurumuş olmasına bağladı.

“Kestane ağaçlarının büyük bir bölümü kuruyor, bunun nedeni ise havaya tehlikeli sera gazları salan termik santrallar” diyen Mustafa Acar hava ve çevre kirliliğinin yörede aşırı boyutlarda olduğunu söyledi.

Zonguldak’ta acilen bir ağaç dikim kampanyası başlatılmasının gereğine değinen Mustafa Acar, “böyle bir kampanya sözde değil, özde olmalı, örneğin her arıcı 50-60 kestane fidesi dikerse, çevrelerinde de bu işi yapacakları teşvik ederse30 sene sonra bunun meyvelerini almaya başlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Kestane fiyatlarının 250-400 lira olduğuna dikkat çeken arıcı Mustafa Acar seneye bir kilo kestanenin bin liraya satılmasının sürpriz sayılamayacağını vurgulayarak “zaten kuruyan ağaçlar ve yüksek enflasyon böyle bir gerçeğin oluşmasına olanak sağlıyor” dedi.