Zonguldak

Kilimli'de tünel inşaatı felaketi: Liman girişi plaja döndü

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde, tünel çalışmasından çıkan hafriyatın sahile dökülmesi nedeniyle, denize akan hafriyat büyük bir sorun yaratıyor. Bu durum, yaklaşık 10 milyon liralık yatırım yapılan soğuk hava deposu ve mezat alanlarının bulunduğu limanda balıkçı teknelerinin karaya oturma tehlikesi yaşamasına neden oluyor.

Abone Ol

Kilimli ilçesi ile Çatalağzı beldesi arasında yapımı devam eden tünel çalışmalarından çıkan hafriyat, tünelin bağlanacağı sahil yolu ve kavşak çalışmaları için ilçe girişindeki sahile döküldü. Ancak, bu hafriyatların gerekli önlemler alınmadan sahile dökülmesi, dalgaların etkisiyle denize akmasına yol açtı.
Bölgedeki Kilimli Limanı, büyük balıkçı teknelerinin Batı Karadeniz'de Karadeniz Ereğli limanından sonra girebildiği tek liman olarak biliniyor. Ancak, hafriyat dolayısıyla limanın girişindeki derinlik 5 metreden 2 metreye kadar sığlaştı. Bu nedenle, liman ağzında bir plaj oluştu ve vatandaşlar burada denize girmeye başladı.

“BURADA NE ARARSANIZ VAR; MİKROBİYOLOJİK ATIK, DİNAMİT VE DEMİR ATIĞI GİBİ HER TÜRLÜ PİSLİK”

Kilimli Balıkçılar Kooperatifi Müdürü Bülent Aksu, liman girişinin adeta bir vadiye dönüştüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Şu anda denizin üzerinde olmamız gereken yerdeyiz. Tünel inşaatından kaynaklı toprak, taş ve kum birikintileri, limanın ağzını kapatmak üzere. Balıkçı barınağı olan bu limanda, İstanbul, Ege, Marmara'dan gelen balıkçı teknelerini ağırlıyoruz. Batı Karadeniz'de iki tane balık boşaltma alanımız var: Biri Karadeniz Ereğli limanı, diğeri de burası. Liman, dolgulardan dolayı iyice sığlaştı. Tünelin içinden akan atık su, dere pisliği gibi denize ulaşıyor. İleride çocuklar denize girmeye çalışıyor. Burada ne ararsanız var; mikrobiyolojik atık, dinamit ve demir atığı gibi her türlü pislik."

“FIRTINADA DAĞ BİRİKİNTİSİ DALGALARLA BİRLİKTE LİMANI DOLDURACAK”

Aksu, limanın derinliğinin yaklaşık 5 metre olması gerektiğini belirterek, "Şu an 2,5 ila 2 metreye kadar düştü. Geçen sene bile gırgır tabir ettiğimiz tekneler karaya oturma tehlikesi yaşadı. Hatta birkaç tanesi de oturdu. Bu sene neler yaşayacağız bilmiyoruz. En ufak bir fırtınada dağ birikintisi dalgalarla birlikte limanı dolduracak" diye konuştu.

“TUTULAN BALIĞI GETİREN TEKNELERDEN ALAMAYACAK DURUMA GELİYORUZ”

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte soğuk hava deposu ve mezat alanı yaptıklarını, bu yatırımın yaklaşık 10 milyon lira olduğunu vurgulayan Aksu, "Yatırımlar yapıldı. Ortalama 10 milyon liralık yatırım oldu. İlk projemiz soğuk hava depolarıydı. Yatırım yapıyoruz ki kullanabilelim, iç piyasaya hakim olalım. Ancak, tutulan balığı getiren teknelerden alamayacak duruma geliyoruz" dedi.

“TOPRAK DİREKT DENİZE ATILIYOR”

Mağduriyetlerini yetkililere ilettiklerini belirten Aksu, "Yetkililer geldiler, ölçüm ve incelemelerini yaptılar. Ancak şu ana kadar herhangi bir sonuç görmedik. Biz de yol yapılmasını istiyoruz, yol yapılmasın diye bir derdimiz yok. Ama önce deniz tarafını büyük taşlarla, tahkimatla, betonla onarıp, sonra bu dökümün yapılması lazımdı. Şu anda toprak direkt denize atılıyor. İnşaat mühendisi değilim ama muhakkak bunun bir önlemi vardır. Bloklarla tahkimat yapılmalıydı. Şu an limanın içinde plaj gibi kumsal var" şeklinde konuştu.