Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında vergi mevzuatında köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Bu değişiklikler, hem kiracıları hem de ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Elden yapılan kira ödemelerine ağır cezalar getirilecek. Ev sahiplerinin kira ödemelerini elden almaları yasaklanacak ve bu kurala uymayan kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı, elden ödeme yaptığını idareye bildirirse ceza uygulanmayacak. Aynı düzenleme iş yeri kiralamaları için de geçerli olacak.

Her Ay Bankaya Yatan Kiradan Vergi Kesintisi

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, yeni vergi paketiyle birlikte kira gelirlerinin vergilendirilmesinde otomatik kesinti sistemine geçilecek. Buna göre, kiracılar her ay kirasını bankaya yatıracak ve banka, hesaba yatan kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek. Kalan tutar ev sahibinin hesabına yatırılacak. Bu düzenlemeyle, örneğin aylık 10 bin lira kira geliri olan bir ev sahibinin net geliri 8 bin liraya düşecek.

Okul servisi ile hafif ticari araç çarpıştı: 8'i öğrenci 11 yaralı Okul servisi ile hafif ticari araç çarpıştı: 8'i öğrenci 11 yaralı

Mevcut yasaya göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname verilerek ödeniyor. Yeni sistemde ise kira gelirlerinden her ay vergi kesintisi yapılacak. Tüm kira ödemeleri bankalar üzerinden gerçekleştirilecek ve banka, ev sahibinin hesabına yatan kira parasından yüzde 20 oranında stopaj kesecek. Kalan tutar ise vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına geçecek. Ev sahipleri, giderlerini beyan ederek ödedikleri vergiden iade talep edebilecekler.

Vergi Oranı Artıyor

Yeni düzenlemeyle birlikte, kira vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükselmiş olacak. Uygulamanın 2025 yılından itibaren elde edilecek kira gelirleri için geçerli olması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi