Devrim Dural, Çağlayan’ı eleştirdi: “Hakkaniyetsiz ve doğru değildir” Devrim Dural, Çağlayan’ı eleştirdi: “Hakkaniyetsiz ve doğru değildir”

Zonguldak’ta bir çok kiracının kabusu haline gelen tahliye taahhütnameleri bilindiği gibi sıkıntı yaratan bir sözleşme unsuru olarak kamuoyunda yerini alıyor. Bu konuyu sizler için araştırdık ve şu bilgilere ulaştık:

Kira kontratı ile aynı anda yapılan tahliye taahhütnameleri Yargıtay tarafından baskı unsuru altında hazırlanmış olarak kabul edildiğinden geçersiz sayılıyor.

Kiralayanın bu belgeyi kötüye kullanmasının önüne geçmek maksadı ile kanun koyucu bazı tedbirleri uygun görmüş bulunuyor. Bu sebeple taahhütnamenin geçerlilik koşulları bellidir.

Buna göre;

-Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi yapıldıktan sonra verilmiş olmalıdır.

-Kira kontratı ile aynı anda yapılan tahliye taahhütnameleri Yargıtay tarafından baskı unsuru altında hazırlanmış olarak kabul edildiğinden geçersiz sayılır.

-Taahhütte kiralananın boşaltılacağı ve hangi tarihte bunun yapılacağı açık ve net olarak belirtilmelidir.

-Taahhütname yazılı şekil şartına uygun hazırlanmalıdır. Şekil şartına aykırılık geçersizlik nedenidir.

-Taahhütnameyi bizzat kiracı imzalamalıdır. Kiracının yakınları, tanıdıkları bu belgeyi imzaladığında geçersiz kabul edilecektir.

-Kira kontratı yapılmadan önce hazırlanmış tahliye taahhütnamesi de geçersiz sayılır.

-Her yıl yenilenen kira sözleşmelerine bağlı olarak alınan tahliye taahhütnameleri Yargıtay nazarında hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilir.

-Tahliye taahhütnamesi yapılırken irade sakatlığının olması halinde belge geçersiz sayılır. Kiracı yanılma veya aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 1 yıllık süre içerisinde taahhütle bağlantısının olmadığını bildirmek zorundadır. Aksi durumda belge yasal olarak geçerlilik kazanır.

-Kiraya veren ve kiracı anlaşarak tahliye taahhütnamesini hükümsüz kılabilir.

Muhabir: Sermet Aksu