Fen ve mühendislik alanındaki son gelişmelerin konuşulacağı, özellikle matematiksel modeller, yapay zekâ uygulamaları, siber güvenlik ve kriptoloji alanlarında ortaya çıkan son gelişmelerin tartışılacağı Karaelmas International Science and Engineering Symposium (KISES-2024), Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen törenle başladı. Sempozyuma ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, ZBEÜ Senato üyeleri, akademisyenler, sempozyuma katkı sunan firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti. Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan ZBEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Gölgeleyen, farklı disiplinlerden araştırmacıların güncel teknolojik gelişmeleri ve bilimsel alandaki son durumları ele alıp tartışacağı sempozyumun büyük önem arz ettiğini belirtti. Özellikle sekiz ayrı ülkeden 70’in üzerinde sözlü bildirinin kabul edildiğini, hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek sempozyumun ZBEÜ’de ilk kez gerçekleştirildiğini belirten Gölgeleyen, sempozyuma her türlü destek ve katkıda bulunan başta ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere tüm yöneticilere, akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu.

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ise konuşmasına böyle bir sempozyumun ilk kez ZBEÜ’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Dijital çağın devrimi olarak görülmesi gereken yapay zekânın ve özellikle siber güvenlik alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin üzerinde önemle durulması gerektiğini belirten Rektör Özölçer, Türkiye’nin de bu gelişmeler ışığında Mavi Vatan, Gök Vatan ve Siber Vatan kavramları bağlamında dijitalleşmenin mevcut durumuna ve olası güvenlik sorunlarına karşı büyük çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek bu bağlamda her geçen gün daha etkili ve yenilikçi çalışmaların hayata geçirilmesinin çok büyük önem arz ettiğini belirtti. ZBEÜ Teknoparkı’nda yer alan siber güvenlik ve yazılım firmalarıyla bu alanda önemli faaliyetler gösterdiklerini belirten Rektör Özölçer, 2014 yılında Türkiye’de ilkler arasında yer alan Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yine ZBEÜ içinde yer alan Siber Vatan Yetkinlik Merkezi ile Türkiye’de bir siber güvenlik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Sempozyumun da bu katkılara bir yenisini ekleyeceğine inandığını belirten Rektör Özölçer, sempozyum düzenleme kuruluna, davetli tüm konuşmacılara, sempozyuma ilgi göstererek katılımda bulunan araştırmacılara ve tüm akademisyenler ile öğrencilere teşekkürlerini sundu. Ardından sempozyum sponsorlarına ve davetli konuşmacılara teşekkür belgesi ve plaket takdiminde bulundu.

 Sempozyumda davetli konuşmacı olarak yer alan Tokyo Üniversitesi Matematik Enstitüsü öğretim üyesi ve aynı zamanda ZBEÜ Matematik Bölümü’nde kısmi zamanlı olarak ders veren Prof. Dr. Masahiro Yamamoto ise misafirperverliğinden ötürü başta ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere Fen Bilimleri Enstitüsü yöneticileri ile Matematik Bölümü akademisyenlerine teşekkürlerini sundu. ZBEÜ’de ders vermekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Masahiro Yamamoto, ilk kez sempozyum vesilesiyle akademisyen ve öğrencilerle yüz yüze olarak bir araya geldiği için de mutluluk duyduğunu belirterek sempozyum düzenleme ekibine ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti. Ardından “Introduction to Inverse Problems Enabling Us to Detect The Invisible Shapes” başlıklı, kendi uzmanlık alanı olan ters problemler ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Davetli konuşmacılardan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu da “Global Development in Artificial Intelligence” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek yapay zekâ alanındaki küresel gelişmeler ışığında mevcut durum ve gelecek değerlendirmesinde bulundu.

Novosibirsk Devlet Üniversitesi Sobolev Matematik Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Iskander A. Taimanov “Symmetric Schrodinger Operators” başlıklı bir sunum gerçekleştirirken son konuşmacı TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü’nde uzman araştırmacı olarak görev yapan Abdurrahman Emre Özkök ise “Cyber Attacks on Artificial Intelligence” başlıklı, yapay zekâ üzerinden gerçekleştirilen siber saldırılara odaklanan bir sunum gerçekleştirdi.  

Karaelmas International Science and Engineering Symposium (KISES-2024), 10-11 Mayıs tarihlerinde, oturumlar hâlinde devam edecek.

Whats App Image 2024 05 10 At 11.16.01 (2)

Whats App Image 2024 05 10 At 11.16.01

Whats App Image 2024 05 10 At 11.16.01 (3)

Whats App Image 2024 05 10 At 11.16.01 (1)

Bakan Tekin: Kaynaştırma yoluyla eğitim gören 404 bin 905 öğrencimiz var Bakan Tekin: Kaynaştırma yoluyla eğitim gören 404 bin 905 öğrencimiz var

Kaynak: Haber Merkezi