Ekonomi

Konut krizinde kötü haber: 2025 öncesinde çözülmeyecek!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıklayarak temmuz ayı kira artış oranını belirledi. Yüzde 25 kira zammı sınırının sona ermesiyle birlikte, kiracılar yüksek artış oranlarıyla karşı karşıya kalacak.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıklayarak temmuz ayı kira artış oranını belirledi. Enflasyon verileri her ay açıklandığında, kira artış oranları hem ev sahipleri hem de kiracılar için büyük önem taşıyor. Temmuz ayında uygulanacak kira artış oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden hesaplanacak. Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırının sona ermesiyle birlikte, temmuz ayında yapılacak kira artışları TÜFE verilerine dayanarak gerçekleştirilecek. Zonguldak’ta emlakçılık yapan İrfan Özdemir, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hem memur hem de asgari ücretliler için çok güç bir durum olduğunu söyledi.

“KİRACI 33 BİN LİRA KİRA ÖDEYECEK DURUMUNDA”

Temmuz ayı itibariyle yüzde 25’lik sabit kira artış oranının kalktığını ifade eden Özdemir, “Her ayın üçünde TÜİK'in açıklamış olduğu enflasyon rakamına göre belirlenecek. Örnek vermek gerekirse bu ayın enflasyon rakamı 65.4 yani bugün yirmi bin liralık bir dairede oturan kiracı 33 bin lira kira ödeyecek durumunda. Dolayısıyla memur çalışanı için ya da asgari ücretli çalışan için çok güç bir durum.” şeklinde konuştu.

“ÇOK ZOR BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRLER”

Mülk sahiplerinin de kendilerine göre haklı olduklarını belirten Özdemir, “Mülkler çok değerli. Dolayısıyla da o mülkünün karşılığını almak durumunda.  Bununla alakalı geçmiş dönemdeki bu yüzde 25 zaten en çok bu işin buralara gelmesinde etken oldu. Neden? İnsanlar yüzde 25 artış olduğundan sebep kiralarını hep yukarıda tuttular. Dolayısıyla da ortada yüksek bir kira bedeli oluştu. Bu sebepten dolayı da bundan sonra kiralama anlamında hem kiracılar için hem ev sahipleri için çok zor bir durumla karşı karşıya kalabilirler.” İfadelerine yer verdi.

“ENFLASYONUN AŞAĞIYA ÇEKİLECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Özdemir konu ile ilgili yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Şimdi örnek veriyorum bugün dediniz ki 65.4 çıktı. Evet. Önümüzdeki ay atıyorum 40 çıktıysa ne olur kırk çıktıysa da 20 bin liralık bir daire, 28 bin lira olarak öngörülecek. Peki her ay buna göre fiyatlar değişecek mi peki? Yok değişme söz konusu değil. Zaten sözleşmelerimizde bizim yazıyor.  Devletin belirlemiş olduğu artış olur.  Bu da her ayın üçünde yapılan enflasyon artışına göre kira değerlemesi yapılır. He bu şu demek değil.  Yani her ay yüzde 60 yüzde 70 ya da atıyorum yüzde 50 kira olacak diye bir şey söz konusu değil. Ve şu anda çalışmalar doğrultusunda enflasyonun aşağıya çekileceği öngörülüyor.”

“BU SÜREÇ YAKLAŞIK BİR YIL DAHA BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEK”

Satılık ev konusunda ciddi anlamda stok olduğunu belirten Özdemir, bu durumun bankaların faiz politikasından kaynaklı olduğunu söyledi. Özdemir, “Şu anda satılıkta en çok el değiştirebilme şekli dairelerin  takas yöntemiyle oluyor özellikle bu araç takası, ne bileyim işte  küçük dairesini verip büyük daire almak, işte bir artı biri veriyor, üç artı bir oluyor gibi böyle takas yöntemiyle ticaretin en hızlı döndüğü dönemdeyiz şu an. Geçmiş dönemdeki yıllara bakarak yaklaşık yüzde yirmi, yüzde yirmi gibi falan konut satışında bir gerileme var. Kiralamak konusunda problem yaşamıyoruz.  Kiralanacak daire bulma çok güçlük çekiyoruz.  En son banka müdürleriyle  yapmış olduğumuz toplantıda  2025  Haziran'dan önce bu işin çözülmeyeceği konuşuluyor. Çünkü  şu anda parası sıkıştırma politikası söz konusu dolayısıyla  bu süreç yaklaşık bir yıl daha bu şekilde devam edecek. Bir yıl sonunda kredileri birazcık esnetirlerse tekrar  eski günlerimize geri döneceğiz diye düşünüyorum.” dedi.