KRİZ FIRSATI VAR MI?

Abone Ol

Kriz  fırsatı.

Bugünkü konumuz.

Kriz bitiyor.

Pandemi tüm ülkeyi.

Tüm dünyayı etkiledi.

Son 15 aydır.

17 Mart 2020.

Ve bugün 15 Haziran.

Pandemi ile geçen 470 gün.

Tam 500 güne doğru yol alıyoruz.

İhracatta rekorları kırarken.

Küçük esnaf.

Orta esnaf çok zor durumda kaldı.

Ticaret yapmadı.

Marketler ihya oldu.

Zamları peş peşe yaptı.

Kazançlarına  kazanç sağladılar.

Ama bir çok sektörde dip yaptı.

Yapılan yatırımlar karşılık bulmadı.

Ulaşım sektörü.

Toplu taşıma.

Yurt iç.

İl merkezleri.

İlçeler.

Okul taşıtları.

Kantinler.

Hepsi zarar etti.

Aradan çıktı.

Yeni ihaleler hepsi geri tepti.

Kriz fırsat yarattı mı?

Bazı sektörüler için evet,

Bazı sektörler için ise son nokta oldu.

Bir çok ülke geneli orta ve küçük esnafa aradan çıktı.

Yazımızın devamında ise krizi raddenler var.

Onları da ayrıca analiz edelim.

Pandemi tam 15 ayda.

Ülkemizde bir çok esnafı.

İşadamını.

Tüccarı.

Yatırımcıyı.

Aradan çıkardı.

Ekonomik Kriz herkesi vurdu geçti.

Türkiye zaman zaman bir çok kez ekonomik kriz görüyoruz.

Ve yaşıyoruz.

Bu seferde sağlık krizi.

Pandemi.

Salgın hastalık.

Ekonomiyi orta ve küçük ölçek esnaf olarak vurdu ve geçti.

KRİZİ REDDEDENLER DE VAR

Ülkemizde bir kriz yaşanıyor, bunu da herkes biliyor…

Özellikle son birkaç senedir yaşanan krizin etkileri de büyük, hem de halk üzerinde.

İşyeri sahipleri için ise bir felaket yaşanıyor…     

Esnafından tüccarına,

Fabrikatöründen holding sahibine kadar her kez gelecek için endişeli!..

Ekonomi yazarları da genelde aynı bir tavrı sergiliyorlar.

Aman kriz olayını reddedenler de var…

Pandemi döneminde de bir araya gelmeye devam ederek, “Krizi reddediyorum” sloganıyla çalışmalarına daha da hız kazandıran 1500 iş sahibi, “yardım edersem yardım görürüm” felsefesiyle, her güçlüğe rağmen işlerini büyütmeye ve başarı hikayeleri yazmaya devam ediyorlar.

BNI çatısı altında bir araya gelen binlerce iş sahibi, “Zor zamanlardan en az hasarla çıkabilmek için birbirimize destek olmalıyız” yaklaşımıyla, online toplantılarda buluşuyor. Pandeminin en ağır ve zorlu zamanlarında dahi güçlü bir iletişim, yapılandırılmış bir toplantı gündemi, zaman yönetimi konusundaki benzersiz yaklaşımları ile binlerce iş sahibine iş imkanları yaratan BNI Organizasyonu, birçok iş sahibine ilham kaynağı olabilecek tutarda, yaklaşık 300 milyon TL’lik yarattıkları iş hacmi nedeniyle de umutsuzlukları ortadan kaldırıyor.

Dünyanın en başarılı iş yönlendirme platformu olan BNI, “Bizleri üyelerimizin başarısı kadar mutlu eden bir şey yok” söylemini benimseyerek, her hafta Türkiye’de yaklaşık iki bin iş insanını bir araya getiriyor ve işlerinin gelişmesine destek oluyor. Krizin varlığını bilerek hareket eden fakat bununla ilgili sürekli çözümler üreten iş sahipleri, birbirlerine destek olarak yeni yollar açıyor. “Ne ekersen onu biçersin”, “Yardım edersen yardım görürsün” felsefesiyle iş sahiplerini bir araya getirmeyi başaran 36 yıllık organizasyonun Türkiye ayağında, yaklaşık 300 milyon TL’lik bir iş hacmi yaratıldı.

“Krizi reddediyoruz” hareketiyle dayanışmayı her zaman ön planda tutan iş sahipleri, kendi aralarında samimi bir köprü oluşturuyor. Birbirlerinin ticari hayatlarından her zaman haberdar olmak, birbirlerinin arkasını kollamak ve yardım etmek adına “Krizi reddediyorum” diyerek bir araya gelmeye devam ediyorlar.

İş sahipleri, Kazandır ki Kazan felsefesinin pandemide krize karşı büyük bir kalkan olduğunu, bu felsefe sayesinde cesaretlenerek iş fırsatları elde ettiklerini belirtiyor. BNI Türkiye Direktörü Ayşe Aslan, “Biz üyelerimizin hem kendi işlerini hem de diğerlerinin işlerini geliştirebilecekleri bir platform yarattık. Yüzlerce binlerce üyemiz BNI sayesinde işlerini hayal ettikleri seviyeye çekebildi. Dolayısıyla bizim üyelerimizin başarı hikayeleri, dayanışmanın, ortaklaşa hareket etmenin ve birbirinin arkasını kollamanın ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesidir. Bu başarı hikayeleri aslında organizasyonumuz için de bir referanstır. Sonuç ürettiğimizin bir kanıtıdır.” diyerek başarının dayanışmadan geçtiğinin altını çiziyor.

KRİZ YOK ÜRETİME DEVAM

Pandemi döneminde birçok işletme kepenk kapatmak zorunda kalırken, birçok sektör ve iş sahibi yeni pazarlar ve yeni müşteri kanalları bulma konusunda zorluk yaşadı. Bu dönemde BNI üyeleri ise; birbirlerinin iş projelerine ortak oldular, birlikte teklifler verdiler ve online toplantılar üzerinden hizmetlerine ihtiyaç duyan diğer iş sahiplerine ulaşma imkanı elde ettiler İş sahipleri her dönemin farkında olarak sürekli yeni çözümler, yeni söylemler üreterek iş yapmalarına engel olan olumsuzlukları dayanışma içerisinde pozitif yöne çeviriyor ve başarı hikayeleriyle içinde bulundukları organizasyona referans oluyor.