Bayram sabahı kurbanımızı kestik. İhtiyaç sahibine, komşuya, akrabaya dağıtıp, geriye kalanını afiyetle yemek için eve getirdik. Pişirmek için kolları sıvadık. Dikkat! İlk püf noktası geliyor. Yeni kesilmiş kurbanın eti, hemen pişirilmez, tüketilmez.
Kurbanların kesim sırasında etleri sertleşir, bol sinirli bir hale gelir. Bekledikçe sertliği kaybolur ve yumuşamaya başlar. Yumuşama süresi kurban türüne ve bulunduğu ortamın ısısına göre değişir. Bu nedenle belli bir süresi bulunmasa da iyisi mi siz elinizden geldiğince çok, hatta mümkünse bir gün kadar bekletin. Bekletin ki sertliğini üzerinden atsın. Dinlendirdiğiniz ortamın havadar, güneş almayan bir ortam olmasına da özen gösterin.
Sertliğini üzerinden attıktan sonra kasapta ya da evde kıyma haline getirip, günlük yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Kıymasını yaparken içine mutlaka iç yağından karıştırın. Bu şekilde nefis köfteler, tavalar yapabilirsiniz. Ciğerini, pirzolasını mutlaka ayırın. Lezzetli ciğer şişler, mangalda pirzolalar pişirin. Söz konusu bayram olduğu için biz kavurmalık eti anlatalım biraz.
Kurban Bayramının olmazsa olmazı kavurmaya sofranızda yer açmaya hazır mısınız? Son günlerin en çok merak edilen tariflerin başında kavurma geliyor. Kavurma kurban etinin neresinden yapılır? Kavurma nasıl yapılır? Kurban eti kavurması nasıl pişirilir? Lokum kıvamında kavurma yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte size basit bir tarif:
60 Dakika; 6-8 Kişilik
Malzeme Listesi
200 g kuyruk yağı
1 kg kuşbaşı kuzu eti
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar karabiber
Tercihen kimyon
Tercihen kekik
Tercihen pul biber
Nasıl Yapılır?
1-Geniş bir tencereye ince doğranmış kuyruk yağını ekleyip kavurmaya başlayın.
2-Yağ erimeye başladığında kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini tencereye ekleyin. Etler suyunu çekip salana kadar yüksek ateşte kavurmaya devam edin.
3-Daha sonra kısık ateşe alın. Üzeri kızarıp kahverengi bir görünüm alıncaya ve tamamen suyunu çekinceye kadar kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakın. Pişme esnasında ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
4-Etler yumuşayıp piştikten sonra; tuz, karabiber, kimyon, kekik, pul biber gibi dilediğiniz baharatlarla etinizi lezzetlendirip güzelce karıştırın.
5-Ocaktan aldığınız kavurmayı, kendi tenceresinde kapağı kapalı olarak yaklaşık 10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Kavurma Yapmanın Püf Noktaları:
*Kavurma Kurban Etinin Neresinden Yapılır? Kavurma, koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından hazırlanır.
*Kuyruk yağı yerine sıvı yağ kullanabilirsiniz.
*Dilerseniz kavurmanızı soğanlı da yapabilirsiniz. Soğanları etleri kavurma esnasında ekleyebilirsiniz.
*Dilerseniz baharat çeşitlerini ve seviyesini tadarak arttırabilirsiniz.
*Mümkünse kurban etini 2-3 gün kadar +4°C’de dinlendirin.
*Kurban Eti Yıkanır mı? Kurban etini hemen kullanacaksanız eğer bol suda güzelce yıkayıp süzdürmeyi ihmal etmeyin.
*Tuz etin sertleşmesine sebep olduğu için tüm baharatları et piştikten sonra eklemeye özen gösterin.
(Fadime Yılmaz Elma)