Küresel ekonomilerde son duruma göre gidişat ne durumda?

Abone Ol

ABD tüketici güveninde neredeyse on yılın en düşük seviyesine gerilemenin yanı sıra, Güneydoğu Asya’da artan tedarik zinciri baskıları, Çin’in verileri, daha bulaşıcı delta virüsü varyantı küresel toparlanma üzerinde yaratabileceği potansiyel tahribatın altını çizdi. Çin’deki önemli bir konteyner limanı, geçen hafta bir işçinin orada enfekte olması, işletmelerin Noel tatili alışveriş sezonu için hızlandığı bir dönemde kısmen kapatıldı.Bu kapsamdaki China Renaissance Securities Hong Kong makro ve strateji araştırmaları başkanı Bruce Pang’ın, “Çin’in ekonomik büyümesi Covid-19’un yeniden canlanması sırasında yavaşlarsa, dünyanın geri kalanı tedarik zinciri kesintisinden beklenenden daha yavaş normalleştirilmiş tüketime kadar büyüme ivmesinde olumsuz etkiler görür” değerlendirmesi dikkate alınacak olunursa; Delta Plus varyantı ile tekrar yeniden alevlenmeye başlayan salgın sebebiyle küresel ekonomiler halihazırda resesyonun(durgunluğun) kucağında beklemede; eğer Çin durgunluk çıkmazından sıyrılabilirse küresel ekonomiler ancak o zaman büyüme sürecini devam ettirebilecekler.
      *       *        *
Konuyla ilgili olarak Çin’in yavaşlaması aynı zamanda küresel emtialara daha zayıf talep anlamına geliyor. Petrol fiyatları art arda üçüncü gün düştü ve Batı Teksas Intermediate %2 düştü. Şanghay’da bakır vadelileri %0,4 düşüşle önceki %1.3’lük kazancı tersine çevirdi.NitekimAvustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu’nun Büyük Çin baş ekonomisti Raymond Yeung, “Temmuz ayı verileri ekonominin çok hızlı bir şekilde güç kaybettiğini gösteriyor,” dedi ve tam yıl büyüme tahminini %8,3’e düşürdü. “Deltanın yeniden canlanması, Ağustos ayındaki faaliyetlere de ekstra risk katıyor.” yorumu da bu durumu açıkça teyidliyor.Çin’in görünümü artık Covid kısıtlamalarının bu ay gevşetilip gevşetilmeyeceğine ve Pekin’in daha keskin bir yavaşlamayı önlemek için parasal ve mali teşviki artırıp artırmayacağına bağlı. Çin Halk Bankası geçtiğimiz Pazartesi günü istikrarlı bir politika seyri sinyali vererek, vadesi gelecek politika kredilerinin çoğunu çevirerek kilit faiz oranını değiştirmedi.
    *       *        *
Değerlendirmede bulunan Bloomberg Economics’e göre Çin’in Temmuz ayındaki faaliyetinde geniş tabanlı yetersizlik, toparlanmanın raydan çıktığı anlamına gelmiyor. Zayıflık, delta varyant salgınından gelen darbeyi yansıtan tüketim 
merkezli. Enfeksiyonların zirveden dönmeye başladığına dair işaretler olsa bile talep üzerindeki etkinin Ağustos ayında daha da büyük olması muhtemel.  Dolayısıyla üretimdeki  ani hız kaybı geçici olabilir.Bu arada AB Ülkeleri arasında ihracatı en iyi durumda olan Almanya ile ilgili de Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı son verilere göre, Almanya’da ekonomi 2021’in ikinci çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans sergiledi. Kurum, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 1,6’lık artış gösterdiğini açıkladı.İstatistik Dairesi, ikinci çeyrek için yüzde 1,5 oranında büyüme öngörmüştü.Bu büyümeye gerekçe olarak da İkinci çeyrekteki ekonomik büyümede hanehalkı tüketim harcamaları ve kamu harcamalarının etkili olduğu belirtildi.
   *       *        *
Sonuç olarak,Almanya’daki son iktisadi gidişatla ilgili olarakkorona krizinin yılın ilk yarısında bütçeye etkisi ise ağır oldu. Federal İstatistik Dairesi, haziran sonuna kadar kamu gelirlerinin 80 milyar 900 milyon dolar üzerinde harcama yapıldığını ve bunun bütçede GSYİH’e oranla yüzde 4,7’lik bir açığa neden olduğunu duyurdu.İstatistik Dairesi’nden Stefan Hauf, “Korona pandemisi ile mücadele önlemleri kamu maliyesine ağır şekilde yük olmaya devam ediyor”değerlendirmesinde bulunurken,. Pandemi önlemlerinin iki Almanya’nın birleştiği 1991 yılından bu yana görülen en yüksek ikinci bütçe açığına yol açtığını belirten Uzman, en büyük bütçe açığının 1995 yılında Treuhand (kayyum)borçlarının Alman bütçesine entegre edilmesi ile oluştuğunu belirttiği izlendi.Almanya’da yıl sonuna kadar bütçe açığının daha da artması bekleniyor.Bundesbank’ın tahminlerine göre,Almanya 2021 yılını yüzde 5’in üzerinde bir bütçe açığı ile kapatacak.Ancak 2022 yılında bütçe açığının yeniden azalacağı tahmin ediliyor. Özetle; bu yıl için küresel ekonomilerde geçen yıldan yansımalı şekilde pan    deminin açtığı derin yaraları sarmak üzere belli ki bir süre da ha bocalama dönemi yaşanacak. Ancak bu sürenin ne kadar devam edebileceğine dair halen bir kısım belirsizlikler iste nen düzeyde açıklığa kavuşmuş değil. Mamafih pandemi sal gınından en fazla etkilenen gelişmekte olan ülkelerin finansal   kırgınlıklarının devam etmesi sebebiyle de toparlanmaları için biraz daha uzun zamana ihtiyaç duymaları da beklenen bir gelişme olarak belirtilebilir.