KÜRESEL EKONOMİLERDEKİ SON DURUM

Abone Ol

Öteden beri global piyasaların birinci gündemi duru mundaki koronavirüs konusundaki finansal etkileri hafifletmek amacıyla FED’den gelen 50 baz puanlık beklenmeyen sürpriz faiz indirimi piyasalarda olduk ça yüksek volatiliteye sebep oldu. Kararın ardından ABD 10 yıllık getirileri ilk defa 1% seviyesinin altını test ederek 0,95% seviyelerine geriledi.Özellikle Av rupa tarafında da getirilerde gerileme olurken İngil tere 10 yıllıklar 0,38; Fransa 10 yıllıklar -0,33; Alman ya 10 yıllıklar -0,63 getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırdılar.Hafta ortasına FED’in ara faiz indirimi damgasını vurdu. 2008 krizinden bu yana ilk kez iki FOMC toplantısı arasında faiz indirimine giden FED, 50 baz puanlık indirim ile gösterge faiz bandını bu de fa %1.25-%1.00 seviyesine çekmiş oldu.Piyasada önü müzdeki yıl 50 baz puanlık daha indirim yapılacağı beklentisi hakim.Karar sonrası endeksler önce alıma geçtiyse de arz şokuna karşı FED’in adımlarının et kisiz kalacağı endişesi ile satışlar devam etti.ABD 10 yıllık getirisi ilk kez %1 seviyesinin altına sarktı.

                           *      *       *

ABD endeksleri yüksek işlem hacminin geçtiği günde %3 civarında değer kaybetti.Dow Jones endeksi %2.9 değer kaybıyla 25917 seviyesinde kapandı. 14 günlük RSI 31,47 seviyesinde.Tüm sektörlerde satıcılı kapa nış yapıldı. Teknoloji, sağlık sektörleri %3.5 üzerinde geri çekildi. Finansallar, enerji ve endüstriyellerdeki kayıplar yaklaşık %3’ü aştı. American Express ve 3M %5 değer kaybetti. Microsoft ve Exxon %4.8 geriledi. United Health, Walgreens ve IBM %4’ün üzerinde sa tış gördü. S&P 500 endeksi %2.8 değer kaybıyla 3003 seviyesinde kapandı. Teknoloji ve finansallar %3.7 de ğer kaybetti. Nasdaq comp. %3 değer kaybıyla 8684 seviyesinde Salı gününü sonlandırdı. Nasdaq diğer iki majör endeksin aksine hala 200 günlük ortalamasının üzerinde. Apple %3.2 değer kaybetti. Russell 2000 en deksi %2 değer kaybıyla kapandı.14 günlük RSI bu en dekste 27,80 seviyesinde. Avrupa endeksleri alıcılı kapanışlar yaptı.DAX endeksi %1 primle 11985 sevi yesinden Salı gününü sonlandırdı.

                           *      *       *

Bu arada altyapı sektörü %2.4, gayrimenkul ve tekno loji %2 primlendi.Sağlık sektöründeki %0.7’lik kayıp hariç tüm sektörlerde primli kapanış yapıldı.FTSE’de 100 endeksi %1 primle 6718 seviyesinden de kapanış yaptı. Gayrimenkul, endüs triyeller ve teknoloji bu en dekste de en fazla primlenen sektörler oldu ve kaza nımlar %2.5 ile %2 arasında gerçekleşti.Çin’de görü

len ve diğer ülkelere de yayılarak yaklaşık 3 bin insa nın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs,kü resel ekonomi üzerinde de oldukça büyük etki yarattı. Dünyanın en büyük üretim merkezi olan Çin’de virüs nedeniyle hem üretim durma noktasına geldi hem de tüketim düştü. Büyük şirketlerin Çin’de üretimin azal ması nedeniyle Şubat kazançlarında sert kayıplar ol du, ayrıca petrol talebinin de azalması ile fiyatlar son bir yılın dip seviyesine geriledi .

                           *      *       *

Sonuç olarak, Çin ekonomisinde ilk çeyrek büyüme üzerinde oldukça baskı oluşturan virüs, PMI verileri nin de tarihi rekor seviyelere gerilemesine neden oldu. Sadece Çin’de değil Avrupa ve ABD’de de veriler son ayda gerilerken ticaret çok azaldı. Bu da ekonomi lerde durgunluk yarattı. Piyasalar küresel ekonomide ki hasarın giderilmesi için hem para hem de maliye po litikasında adımlar atılmasını istiyor.Bu hafta başların    da toplantı yapan G-7 ülkeleri gereken desteğin veril mesi konusunda uzlaştı,Bunun arkasından da FED’in     50 baz puanlık faiz indirimi geldi.Fed’in ardından da ECB ve BOE’den de faiz indirimi beklenirken Çin ve Japonya’nın ise mali teşvik paketleriyle piyasaları can landırması bekleniyor.Ancak görünen o ki corono vi   rüsü için tekili tedavi tam anlamıyla gerçekleşinceye      kadar küresel ekonomilerdeki belirsizliklerin gündemi      meşgul edeceği görülüyor.