Öyle görünüyor ki Rusya-Ukrayna arasındaki tırmanan gerginliğin savaş noktasına gelmesi sonrası küresel emtia fiyatları, büyük çift haneli rakamlarla yeniden artıyor, zaten gergin olan bir piyasa üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve henüz tazeliğinikoruyan stagflasyon endişesini de tetikliyor. Ortaya çıkan bu durumun yarattığı kaos ABD’nin Rus ham petrol ithalatını yasaklamayı düşündüğü yönündeki haberler üzerine pazartesi günü yeni bir zirveye ta şındığı izlendi. Gerçekte bu durum Uluslararası Para Fonu’nun Moskova’ya uygulanan ihtilaf ve ilgili yaptırımlardan kaynaklanan“çokciddi”ekonomik sonuçlar konusunda yaptığı uyarısının arkasından geldi.Bu kapsamda global anlamdaki önem taşıyan Brent ham vadelileri, traderların ABD’nin Rus enerji ithalatını kırma potansiyelini tarttığı için geri çekilmeden önce %18’e kadar tırmanarak varil başına 140 dolara kadar ulaştı.

* * *

Bu arada dolaşımda olan madenlerden biri duru mundakinikel,Londra Metal Borsası’nda şimdiye kadar görülen en aşırı fiyat hareketlerinden birinde %90’a kadar yükseldi, çünkü Rus malzemeleri üzerindeki korkular alıcıları tarihi bir sıkışmaya maruz bıraktı. Metal, 48.078 dolardan kapanmadan önce, sözleşmenin 35 yıllık tarihindeki en büyük günlük dolar kazancı için metrik ton başına 26.081 dolar ekledi. Rusya, dünyanın en büyük metal tedarikçilerinden biri ve yaptırım korkusu veya metalin gönderilememesi riski zaten sıkı piyasayı ürküttü.Küresel nikel arzının %70’inden fazlası paslanmaz çelik yapımına gidiyor. Yine de metalin elektrikli araçlar için akülerde kullanması son yıllardaki talebi de oldukça artıyor.

* * *

Bunun yanında diğer bir girdi durumundaki doğal gazla ilgili Avrupa kriteri olan Hollanda’nın gazı, derinleşen arz korkuları piyasayı sardıkça %79 artarak varil başına 600 dolar petrole denk gelecek kadar yükseldi. Fiyat dalgalanmaları megawatt-saat başına yaklaşık 139 avro aralığındaydı ve bu da gün içi en yüksek ve en düşük seviyeler arasındaki kayıtlardaki en geniş boşluk oldu. Daha da önemlisi, aralık sadece birkaç gün önceki gerçek fiyata eşdeğer bulunuyordu. Son duruma göre de Rusya, Avrupa’nın gaz talebinin yaklaşık üçte birini tedarik ediyor ve bu yöndeki kesinti, hatta azalma ise ekonomiyi riske edebilir ya da bir enerji krizini gelecek kışa kadar uzatabilir.

* * *

Sonuç olarak, küresel anlamda var olan, iklim değişiklikleri de dikkate alındığında büyük önem kazanan buğday fiyatları rekorun eşiğinde. Ukrayna’da yoğunlaşan bu savaş, dünyanın önde gelen ekmek teknelerinden birinin malzemelerini de kesiyor.Çünkü Rusya ile birlikte küresel sevkiyatların %25’ini oluşturuyor. Chicago’daki ölçüt vadeli kontratları altıncı seansta da günlük limiti aşarak %7 arttı ve kile başına 12.94 dolara yükseldi.Bu, geçen hafta %41’lik büyük bir artışın üzerine geldi. Son 60 yıla yayılan verilerdeki en büyük artış ve fiyatları 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarıyor. Paris’in buğday sözleşmesi %11’e kadar yükseldikten sonra tüm zamanların en yüksek derecesini geçti.Bunun yanında günümüz de Brent petrolünün 140 Dolara kadar tırmandığı bir noktada benzin kayıtlardaki en yüksekle flört ederken fiyat seviyesi Amerikalı tüketiciler için daha gerçek olacak. AAA’ya göre, benzinin ortalama fiyatı şu anda galon başına 4,065 dolar seviyesinde bulunuyor.Akaryakıt üreticileri yaz sezonunun başlangıcına hazırlanırken perakende fiyatlar da çok geride kalmayacak gibi. Bu, ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi’nden 30 milyon varil petrol serbest bırakmasına rağmen yine de fiyatlar artma ya devam edecek görünüyor.