KÜRESELLEŞEN SALGIN COVİD-19 KORONOVİRÜS PANDEMİSİNDE YENİ MUTASYON OLGUSU

Abone Ol

Bu kapsamdaki Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamalara göre; yayılma sürecini sürdüren Covid-19 pandemisinin yayılımını önlemek için yapılan önerilere göre;fiziksel mesafe,maske takmak, odaları iyi havalandırmak, kalabalıklardan kaçınmak, ellerinizi temizlemek ve bükülmüş bir dirsek veya dokuya öksürmek gibi bazı basit önlemler alarak güvende kalınmasını öneriyor. Bu çerçevede yapılan diğer öneriler ise;

-Öksürdüklerinde,hapşırdıklarında veya konuşurken enfeksiyon kapma riskinizi azaltmak için kendinizle başkaları arasında en az 1 metrelik bir mesafe bırakın. İç mekanda,kalabalık ortamda  kendinizle başkaları arasında daha da olabildiğince büyük bir mesafe bırakın. Ne kadar uzak olursa o kadar iyi.

-Maske takmayı, başkalarının yanında olmanın normal bir parçası haline getirin. Maskeleri olabildiğince etkili hale getirmek için uygun kullanım, saklama ve temizleme veya bertaraf esastır.

Maske takmanın genel kuralları ise;

-Maskenizi takmadan ya da çıkarmadan önce, sonrasında ve dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka temizleyin.

-Hem burnunuzu, ağzınızı ve çenenizi kapladığından kesin emin olun.

-Bir maskeyi çıkardığınızda, temiz bir plastik poşette saklayın ve her gün ya kumaş maske ise yıkayın ya da tıbbi birmaskeyi mutlaka çöp kutusuna atın.

-Valfli maske kullanmayın. şeklinde öneriler sıralanıyor.

                                   *       *        *

Diğer taraftan Covid-19 pandemisi hakkında son alınan bilgi  ler çerçevesindekoronovirüsün mutasyona uğradığı yönündeki Fransız Le Figaro Gazetesinde çıkan haberlere göre İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "çok daha kolay" bulaşan "virüsün yeni bir çeşidinden" bahsederken; İngiltere'nin doğu güneyindeki bir hızlı yayılması ile ilişkili olabilir, coronavirüsün yeni varyant belirlediklerini açıklayarak"Matt Hancock, Sağlıktan Sorumlu Devlet Sekreteri 14 Aralık tarihinde Parlamento'ya bilgi verirken;İngiliz Halk Sağlığı Ajansı'na göre, son günlerde yaklaşık altmış bölgede bu suşla enfekte olan yaklaşık 1.100 vaka tespit edildi.Geçtiğimiz hafta sonu olan 19 Aralık Cumartesi günü, hükümet hafta tatili Pazar gününden itibaren Londra'yı ve İngiltere'nin güneydoğusunu derhal yeniden yapılandırmaya karar verdiği izlenirken"Görünüşegöre bu yayılma artık virüsün yeni bir varyantı tarafından besleniyor ve bu da bulaşıyor" şeklindeki açıklamaya da yer veriliyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson,mutasyon geçiren pandeminin çok daha kolay yayıldığına değinerek ” % 70'e kadar daha fazla ”şeklindeki sözlerini.”ancak,"Daha ölümcül olduğuna veya hastalığın daha şiddetli bir şekline neden olduğuna dair hiçbir gösterge yok " veya aşıların etkinliğini azalttığını da sözlerine eklerken

Bu mutasyon virüsü daha bulaşıcı,daha tehlikeli hale getirebilir mi veya etkinliğini tehlikeye atabilir mi?Soruları da cevap sız kalıyor.

                                   *       *        *

Sonuç olarak,dünya liderleri ve sağlık uzmanları tarafından desteklenen uluslararası kuruluşlardan oluşan bir koalisyon, 67 düşük gelirli ve düşük-orta gelirli ülkedeki insanların % 90'ı nın 2021'de COVID-19'a karşı aşı olamayacağı konusunda uyarıda bulunurlarken, İttifak, Uluslararası Af Örgütü, Şimdi Küresel Adalet, Aşıyı Özgürleştirmeyi öneriyorsa da,Yunus Merkezi, Frontline AIDS, Oxfam, SumOfUs ve UNAIDS gibi kuruluşların oluşturduğu bir koalisyon tarafından tüm aşı üreticilerine fikri mülkiyetlerini ve teknolojilerini açık bir şekilde paylaşmaları ve COVID-19 aşılarının ihtiyaca göre dağıtılması ve halka ücretsiz olması çağrısında bulunuyorlar. Aşı konusundaki son gelişmelere bakıldığında ise;herhangi bir aşıda olduğu gibi, güvenli ve etkili bir aşı geliştirmek hikayenin sadece bir kısmıdır. Aşı ne kadar etkili olursa olsun, kişi isteksizse veya aşı olamıyorsa, insanların hayatı yine de tehdit altında olacağı kesin bir durum.Nitekim Eylül 2020’de yapılan bir ankette ABD'de yanıt verenlerin sadece yarısının kesinlikle ya da muhtemelen aşı olmak için istekli olacağını belirtmesi de endişeleri arttırıyor. Öte yandan da Covid-19 koronovirüs pandemi aşısı konusunda kaydedilen mevcut gelişmeler dikkate alındığında ise;şu anda% 95'lik bir etkinliğe sahip olan Pfizer-BioNTech aşısının% 96'sının zengin ülkeler tarafından satın alınmış olduğu açıklanırken; otoritelere göre  en umut verici aşıların% 53'ünün dünya nüfusunun yalnızca% 14'ünü oluşturan zengin ülkeler tarafından satın alındığını vurguluyorlar. Daha küçük gelişmekte olan ülkeler Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) - ancak bunun sağladığı 700 milyon doz,Halk Aşı İttifakı tarafından belirlenen 67 fakir ülkedeki insanların ise yalnızca% 10'unu aşılamak için yeterli olduğuna değinilmesi de işin vahame tini daha çok arttırdığına tanık olunuyor.

KAYNAK: France Le Figaro ve Medical News Today/Covid-19 Haberleri